Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσαν χθες Πέμπτη τους ηγέτες των κρατών του κόσμου να μη χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πολιτικό «όπλο».
Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο και ο Νικολάς Μαδούρο συζήτησαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας για περίπου μιάμιση ώρα και συμφώνησαν στο ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».
«Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω, με σεβασμό, έκκληση στους ηγέτες να σέβονται τις βασικές αρχές του ΟΠΕΚ (...) δυνάμει των οποίων πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί το πετρέλαιο - δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όπλο, ή για την επιβολή τιμωρίας», είπε ο κ. Μπαρκίντο.
Θέση που ενστερνίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, για τον οποίο τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο οφείλουν να εξαιρούνται από «όλα τα είδη κυρώσεων».
«Βλέπουμε τις υποτιθέμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και το αποτέλεσμα μπούμερανγκ στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αναφερόμενος στα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μπαρκίντο έφθασε στη Βενεζουέλα την 6η Μαΐου και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του περιηγήθηκε σε διάφορα διυλιστήρια της χώρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Αϊσάμι. Ο Νιγηριανός συναντήθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, με την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες.
Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, ο οποίος αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση αυτή τον Αύγουστο, διατηρούσε πάντα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αφότου ανέλαβε το 2016.
Η Βενεζουέλα, που άλλοτε είχε το προσωνύμιο «Σαουδική Βενεζουέλα», λόγω των τεράστιων αποθεμάτων αργού που διαθέτει, βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων εδώ και χρόνια.
Αφού είδε την παραγωγή της να υποχωρεί από τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014 στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 400.000 βαρελιών το 2020, το Καράκας άρχισε να την ανεβάζει ξανά (στα 680.000 βαρέλια την ημέρα το 2021, κατά τον ΟΠΕΚ), ωφελούμενο από την αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις αγορές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ