Breaking news

Τραμπ: Παρατείνει εώς τον Ιούλιο την αναστολή των ανταποδοτικών δασμών στην ΕΕ
A

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή 25 Μαΐου, πως πήρε την απόφαση να παρατείνει την αναστολή των λεγόμενων «ανταποδοτικών» δασμών (20%) σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι και την Τετάρτη 9 Ιουλίου.

Αιτία της απόφασης αυτής ήταν η «πολύ καλή συζήτηση» που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μου τηλεφώνησε και ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία της 1ης Ιουνίου και είπε ότι θέλει να κάνουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. «Είχαμε πολύ καλή συζήτηση και δέχτηκα να παραταθεί η προθεσμία ως την 9η Ιουλίου (...) Δέχτηκα και μου είπε πως (οι ομάδες διαπραγματευτών των δυο πλευρών) θα συναντηθούν γρήγορα και θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε λύση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω X ότι είπε στον κ. Τραμπ, κατά τη διάρκεια «καλής συνδιάλεξης» που είχαν, πως θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ως την 9η Ιουλίου προκειμένου τα μέρη να «καταλήξουν σε καλή συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών και απείλησε να αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από την ΕΕ στο 50% από 1η Ιουνίου.

Ακόμη, στις αρχές Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε περιθώριο 90 ημερών για να κλειστεί συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ, προθεσμία που εκπνέει την 9η Ιουλίου.

Πάντως οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τελωνειακούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και δασμούς «βάσης» 10% σε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά που εισάγονται στην αμερικανική αγορά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις