Ο σπουδαίος Ρώσος χορογράφος και θρύλος του Θεάτρου Μπολσόι, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Την είδηση γνωστοποίησε ο βοηθός του, Αλεξάντερ Κολέσνικοφ, μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.
«Πριν από μιάμιση ώρα, ο εξαιρετικός σοβιετικός και ρώσος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών», ανέφερε ο Κολέσνικοφ. Οι λεπτομέρειες για την ημερομηνία και τον τόπο της τελετής αποχαιρετισμού θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Η ζωή και το έργο του
Γεννημένος το 1927 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), ο Γκριγκορόβιτς υπήρξε μία από τις πλέον επιδραστικές μορφές στην ιστορία του ρωσικού μπαλέτου. Σπούδασε στη Χορογραφική Σχολή του Λένινγκραντ και ξεκίνησε την καριέρα του ως σολίστ στο Μπαλέτο Κίροφ το 1946.
Το 1957 παρουσίασε το πρώτο του σημαντικό έργο, Το Πέτρινο Λουλούδι, και το 1962 ανέλαβε θέση κορυφαίου χορευτή στον ίδιο θίασο. Εργάστηκε επίσης στο Θέατρο Μαριίνσκι, όπου και διετέλεσε για μικρό διάστημα επικεφαλής του μπαλέτου.
Το 1964 ξεκίνησε η μακρά και καθοριστική του πορεία στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, ως κύριος χορογράφος. Παρέμεινε στον θίασο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, δημιουργώντας μερικά από τα πλέον εμβληματικά έργα του ρωσικού ρεπερτορίου: Ο Καρυοθραύστης (1966), Σπάρτακος (1968), Ιβάν ο Τρομερός (1975), Ανγκάρα (1976), Ρωμαίος και Ιουλιέτα, καθώς και Η Χρυσή Εποχή.
Παράλληλα, επιμελήθηκε νέες χορογραφικές εκδοχές κλασικών έργων, όπως: Η Ωραία Κοιμωμένη (1963, 1973), Η Λίμνη των Κύκνων, Raymonda (1984), La Bayadère (1991), Δον Κιχώτης, Ζιζέλ (1987) και Le Corsaire (1994).
Πέρα από τη σκηνική του παρουσία, ο Γκριγκορόβιτς υπήρξε ενεργό μέλος διεθνών πολιτιστικών οργανισμών. Συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές μεγάλων διαγωνισμών, ενώ υπήρξε μέλος της Μουσικής Εταιρείας της Βιέννης, επίτιμος πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της Διεθνούς Ένωσης Χορογραφίας, καθώς και της Ουκρανικής Ακαδημίας Χορού.
Το 2009, τιμήθηκε με το Παράσημο της Τιμής από την Αρμενία, ενώ την ίδια χρονιά το μπαλέτο Σπάρτακος σε δική του χορογραφία ανέβηκε στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της χώρας.
Η απώλεια του Γιούρι Γκριγκορόβιτς αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον κόσμο του κλασικού χορού, με την καλλιτεχνική του κληρονομιά να συνεχίζει να εμπνέει γενιές χορευτών και δημιουργών.