Breaking news

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα
A

Για τον σεισμό 6,2 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στην Κωνσταντινούπολη, μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στην ΕΡΤ, αλλά και ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές, όμως οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έτρεξαν έξω από τα κτίρια. Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήταν στην περιοχή της Σηλυβρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό του βάθος ήταν 6,92 χιλιόμετρα, σημείωσε η AFAD.

Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού. Η AFAD προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. 

Λέκκας: Μικρότερος ο σεισμός από αυτόν που περιμέναμε - Πιθανή η σταδιακή εκτόνωση τις επόμενες μέρες

«Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας. Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στη Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο σεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.

Παπαζάχος: Δύσκολο να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε πως ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».

Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση. 

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.

Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις