Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ προέβη σε μία νέα πρόταση, καθώς ως επικεφαλής του υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) των ΗΠΑ, αποφάσισε να προτείνει ένα νέο μοντέλο εργασίας με στόχο την αύξηση των κερδών στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα τη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Ο Ίλον Μασκ πρότεινε εβδομαδιαία εργασία 120 ωρών, που περιλαμβάνει και εργασία κάθε Σαββατοκύριακο. Η ιδέα του φαίνεται να μας επιστρέφει στον 18ο αιώνα και ακόμα πιο πίσω από τη Βιομηχανική Επανάσταση, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι εργάζονταν ακατάπαυστα, μέχρι και 100 ώρες την εβδομάδα.
Τελικά η περπαραγωγικότητα είναι πρότυπο ή εργασιακή οπισθοδρόμηση;
Ο Ίλον Μασκ δεν προτείνει απλώς αυτό το μοντέλο το θεωρεί απαραίτητο για όσους θέλουν να αποτελέσουν μέρος της «αλλαγής» που, όπως λέει, χρειάζονται οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει τρόπος να μεταμορφώσεις ένα αναποτελεσματικό σύστημα δουλεύοντας μερική απασχόληση», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Για τον ίδιο, η μόνη λύση για την υπέρβαση της γραφειοκρατίας και τη βελτιστοποίηση των πόρων είναι η διπλάσια προσπάθεια.
Η άποψη αυτή έχει, όπως αναμενόταν, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συνδικάτα και ειδικοί σε θέματα εργασίας εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή υπονόμευση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο Μασκ παραμένει αμετακίνητος: «Οι άνθρωποι που καταφέρνουν εξαιρετικά πράγματα δεν το κάνουν δουλεύοντας 9 με 5. Το κάνουν όταν είναι παθιασμένοι με τον σκοπό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις επιχειρήσεις του Μασκ, όπως η Tesla και η SpaceX, οι εξαντλητικές ώρες εργασίας αποτελούν χρόνια τώρα καθημερινότητα. «Αν δουλεύεις στην Tesla, αναμένεται να ζεις στο εργοστάσιο. Κυριολεκτικά», είπε ο ίδιος σε συνομιλία με εργαζομένους.
Μάλιστα, ανέφερε πως έχει κοιμηθεί πολλές φορές στο πάτωμα του εργοστασίου για να προλάβει τις προθεσμίες. «Αν μπορώ εγώ να το κάνω, μπορεί ο καθένας στην ομάδα μου», υποστήριξε.