Το Ισραήλ καταπάτησε μονομερώς την εκεχειρία και έπληξε τη Γάζα με δεκάδες ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 330 ανθρώπους.
Οι Παλαιστίνιοι ήταν επιφυλακτικοί από την αρχή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, καθώς το Ισραήλ δρα ανεξέλεγκτα σε ένα πόλεμο άνευ προηγουμένου.
Οι νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, απ’ άκρη σ’ άκρη της παλαιστινιακής παραθαλάσσιας περιοχής, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Η Χαμάς κατηγορεί την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως «τορπίλισε» τη Γάζα, έβαλε μονομερώς τέλος στην ανακωχή, και ζήτησε από τους μεσολαβητές, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, να παρέμβουν και να εγγυηθούν πως θα λογοδοτήσει.
Βίντεο και εικόνες φρίκης αναρτώνται στα social media, με παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους να μεταφέρονται νεκροί και τραυματίες στα νοσοκομεία.
«Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 330 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Μοχάμεντ Ζακούτ.
Το ειδησεογραφικό δίκτυο Quds Network ανήρτησε στο Telegram, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ότι 342 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας, 179 από αυτούς στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα.
Νεκρός ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς
Ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών που σάρωσαν τη νύχτα τον θύλακο, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Γάζα.
Ο στρατηγός Αμπού Ουάτφα, ως εκ του αξιώματός του επικεφαλής τόσο της αστυνομίας όσο και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της Χαμάς στην εμπόλεμη περιοχή, σκοτώθηκε σε πλήγμα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με δυο πηγές του AFP, η μια από τις οποίες εργάζεται στο υπουργείο που έμεινε ακέφαλο.
Σκληρές εικόνες
Σκληρές εικόνες μετά τον βομβαρδισμό δημοσίευσε το Associated Press:



