Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από τη θέση του, εφόσον αυτό διασφαλίσει την ειρήνη στην Ουκρανία. Παράλληλα, ανέφερε πως θα μπορούσε να συνδέσει την αποχώρησή του με την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Ναι, είμαι έτοιμος να παραιτηθώ, αν αυτό σημαίνει ειρήνη για την Ουκρανία ή την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να λειτουργεί περισσότερο ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρά απλώς ως διαμεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Θέλω να είναι κάτι παραπάνω από απλός μεσολαβητής… Αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να προβλέψει την έκβασή τους.
Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε στη συνέχεια τον Τραμπ να παράσχει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί.
Ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για «πρόοδο» στις συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία που θα δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους με αντάλλαγμα τη βοήθεια σε θέματα ασφάλειας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να συναντηθούν για να συζητήσουν μια συμφωνία που θα παρέχει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους πριν από οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για να γίνει μια συμφωνία σχετικά με τις ουκρανικές ανησυχίες για την ασφάλεια, «πρέπει να συναντηθούμε και να το συζητήσουμε. Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση θα πρέπει να είναι δίκαιη, δηλαδή πριν ο Τραμπ συναντήσει τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι η συμφωνία για την αξιοποίηση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας θα μπορούσε να «υπογραφεί αυτή την εβδομάδα». «Σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία, κάθε πλευρά θα κάνει παραχωρήσεις», δήλωσε ο Γουίτκοφ και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που κάνει καλύτερα ο πρόεδρος – φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Τους κάνει να καταλάβουν ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι οι παραχωρήσεις και η οικοδόμηση συναίνεσης».
Ο Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία χρωστάει στην Ουάσινγκτον 500 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που συχνά αναφέρεται από τον Τραμπ ως η συνολική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μόνο ένας πραγματικός δικτάτορας θα προσβαλλόταν από τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Τραμπ για τον Ουκρανό ηγέτη. «Σίγουρα δεν θα χαρακτήριζα τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τραμπ ως κομπλιμέντο. Κάποιος θα προσβαλλόταν από τη λέξη δικτάτορας αν ήταν δικτάτορας. Εγώ δεν είμαι. Είμαι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος».