Στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Han Kang απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής».
Στο έργο της, η Κανγκ αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και αόρατα σύνολα κανόνων και, σε κάθε έργο της, εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Έχει μια μοναδική επίγνωση των συνδέσεων μεταξύ σώματος και ψυχής, ζωντανών και νεκρών, και στο ποιητικό και πειραματικό της ύφος έχει γίνει μια καινοτόμος στη σύγχρονη πεζογραφία.
Η Χαν Κανγκ γεννήθηκε το 1970 στη Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γιόνσε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα. Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή Άγκυρα».
Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων Γιόσου κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα Η χορτοφάγος (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.
Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μαθήματα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014), Το λευκό βιβλίο (2016) και Δεν ξεχνώ (2021). Ζει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης.
Η Ελληνίδα που διεκδίκησε το βραβείο
Η Έρση Σωτηροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που διεκδίκησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 61 χρόνια μετά από την απονομή του βραβείου στο Γιώργο Σεφέρη και 45 χρόνια μετά τον Οδυσσέα Ελύτη.
Σύμφωνα με το World Literature Forum, η συγγραφέας διακρίθηκε για «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μία πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».
Η Έρση Σωτηροπούλου συναγωνίστηκε κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως τον Χαρούκι Μουρακάμι, την Can Xue, καθώς και την Μάργκαρετ Άτγουντ. Η Ελληνίδα συγγραφέας θα ήταν η πρώτη πεζογράφος που τιμάται για τη χώρα μας, καθώς και η πρώτη γυναίκα.
Έως τώρα, μόνο 17 γυναίκες συγγραφείς έχουν τιμηθεί με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση. Η γηραιότερη ήταν η Ντόρις Λέσσινγκ (1919 - 2013), που βραβεύτηκε το 2007 σε ηλικία 88 ετών.
Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το Νόμπελ Λογοτεχνίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (λίγο λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ).
Τα βραβεία Νόμπελ 2024
Οι Αμερικανοί Victor Ambros και Gary Ruvkun τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής 2024 για την ανακάλυψη του μηχανισμού microRNA και του ρόλου του στη μετα-μεταγραφική γονιδιακή ρύθμιση.
Οι επιστήμονες John Hopfield και Geoffrey Hinton τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024 για τις ανακαλύψεις που έδωσαν τη δυνατότητα της μηχανικής μάθησης στο πλαίσιο των νευρωνικών δικτύων.
Οι επιστήμονες David Baker, Demis Hassabis και John Jumper τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2024, για το έργο τους στις πρωτεΐνες.