Breaking news

Συσκευασίες τροφίμων
A

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Food Packaging Forum δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Toxicology για την ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών σε συσκευασίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 200, πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι μοναδικές συσκευασίες από όσες κυκλοφορούν, στις οποίες δεν ανιχνεύτηκαν οι καρκινογόνες ουσίες είναι οι γυάλινες.

Από τις 909 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού, 189 (21%) ανιχνεύτηκαν σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM). Τριάντα από τις χημικές ουσίες έχουν άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης σε μοντέλα τρωκτικών, άλλες 67 είναι ύποπτες ότι προκαλούν καρκινογένεση με βάση τη γονοτοξικότητά τους και οι υπόλοιπες είναι πολύ πιθανό ή πιθανό να είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες. Συνολικά, 143 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού έχουν ανιχνευθεί σε πλαστικά FCA (76%), ακολουθούμενα από μη καθορισμένα υλικά (48%) και χαρτί και χαρτόνι (47%), αλλά όλες οι ομάδες υλικών εκτός από το γυαλί περιείχαν δυνητικά μαστικά καρκινογόνες ουσίες.

Η παρουσία αυτών των επιβεβαιωμένων και δυνητικών καρκινογόνων ουσιών του μαστού, παρά τη ρύθμιση από το 1958 στις Ηνωμένες Πολιτείες (Κονγκρέσο των ΗΠΑ, 1958 ) και το 1976 στην ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 1976) που στοχεύουν συγκεκριμένα καρκινογόνα στα FCM, υπογραμμίζει τις ελλείψεις και τα κενά στη νομοθεσία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα υποδηλώνει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με εκσυγχρονισμένους κανονισμούς για τα FCM με έμφαση στον προσδιορισμό των κινδύνων.

Από τα δέκα πρόσφατα ανιχνευμένα, μεταναστευτικά FCC με άμεσες ενδείξεις καρκινογένεσης του μαστού, το στυρόλιο ή στυρένιο είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό. Είναι μια χημική ουσία υψηλού όγκου παραγωγής με σχεδόν 4 δεκαετίες ενδείξεων μετανάστευσης σε τρόφιμα που εξακολουθεί να επιτρέπεται στα FCM ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2024 , FDA ΗΠΑ, 2024a) παρά την ταξινόμησή του στην ΕΕ ως ύποπτη τοξική για την αναπαραγωγή το 2012 ( ECHA , 2013 ), κατατάσσεται ως καρκινογόνο σύμφωνα με την Πρόταση Καλιφόρνια 65 το 2016 ( OEHHA, 2014 ) και προσθήκη στον κατάλογο τοξικών ουσιών της Δημοκρατίας της Κορέας το 2021 ( Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας, 2024 ). Επιπλέον, το στυρένιο επισημάνθηκε ως ανησυχητικό FCC που δεν ταιριάζει με τους στόχους που περιγράφονται στη Στρατηγική Χημικών για την Αειφορία το 2021 και το 2022 ( Groh et al., 2021 ; Zimmermann et al., 2022 ).

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την πρόληψη της ανθρώπινης έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Jane Muncke, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Food Packaging Forum και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου με τη μείωση των επικίνδυνων χημικών ουσιών στην καθημερινή σας ζωή είναι ανεξερεύνητη και αξίζει πολύ περισσότερη προσοχή». 

Παρά τους υπάρχοντες κανονισμούς που αποσκοπούν στον περιορισμό των καρκινογόνων ουσιών στα FCM, η μελέτη υπογραμμίζει τα κενά στα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια. Τα είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αγοράστηκαν τα τελευταία χρόνια από αγορές σε περιοχές με υψηλή ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Πηγή: Cibum.gr

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις