Breaking news

prosfyges.jpg
A

Στο πλαίσιο μιας σημαντικής εξέλιξης, επετεύχθη πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει ότι το Σύμφωνο θα διασφαλίσει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης: «Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».

Η ισπανική προεδρία επισημαίνει, μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter), ότι, «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ενισχύοντας τη σημασία του Συμφώνου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει ότι αυτό θα παρέχει αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση στην ευρωπαϊκή πρόκληση της μετανάστευσης.

Επιπλέον, τονίζει ότι τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να διαχειρίζονται την παράνομη μετανάστευση, ενώ το Σύμφωνο θα διασφαλίσει δίκαιη κατανομή της προσπάθειας και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πρόκλησης.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξηγεί ότι το Σύμφωνο θα επιτρέψει στην ΕΕ να αντιδρά γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη με επιχειρησιακά μέτρα.

Τέλος, ευχαρίστησε τους εμπλεκομένους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, αναδεικνύοντας την αξία της σκληρής δουλειάς που έγινε.

«Είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ισχυρό νομοθετικό πακέτο, το οποίο θα διέπει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ – ένα νομοθετικό πακέτο που θα είναι λειτουργικό και θα προστατεύει, όπως είπε, και που διατηρεί την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. «Δεν ήταν εύκολο», παραδέχτηκε, «δεν υπάρχει η τέλεια λύση, αλλά αυτό που έχουμε τώρα στο τραπέζι είναι πολύ καλύτερο για όλους μας».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων του Συμβουλίου της ΕΕ ξεκίνησαν στις 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί, όμως όπως τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πραγματικότητα οι προσπάθειες για μια συμφωνία στη μετανάστευση και το άσυλο έχουν κρατήσει δέκα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταθέσει τις προτάσεις της για ένα νέο σύμφωνο το Σεπτέμβρη του 2020.

«Το μεταναστευτικό ήταν η πρώτη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών το 2019 και παραμένει και σήμερα πρώτο μέλημά τους», δήλωσε η Ρ. Μέτσολα.

«Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται σε αλληλεγγύη», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημειώνει ότι η συμφωνία ήταν «επειγόντως απαραίτητη» και «είχε ήδη καθυστερήσει πολύ».

«Στην κοινή Ευρώπη μας, όπου η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, απαιτούνται αξιόπιστοι κανόνες για όλους σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο. Η ανθρωπιά και η τάξη αποτελούν τα προστατευτικά όρια που ισχύουν για όλους. Για πρώτη φορά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται σε αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε επιτέλους σε μια ευρωπαϊκή κατανομή. Διότι οι απάνθρωπες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνουν ως το πρόσωπο που δείχνει η Ευρώπη στον κόσμο», αναφέρει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στην ανακοίνωσή της και κάνει λόγο για βελτιώσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου, όπως λέει, «να διατηρηθούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης».

Κάθε συμφωνία στις Βρυξέλλες είναι ένας συμβιβασμός, παραδέχεται η κυρία Μπέρμποκ και εξηγεί ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να επικρατήσει στη γενική εξαίρεση των παιδιών και των οικογενειών από τις συνοριακές διαδικασίες. «Κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος ασύλου, θα δώσουμε τώρα ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη διασφάλιση δίκαιης, συντεταγμένης και βασιζόμενης στην αλληλεγγύη διαδικασίας», καταλήγει η υπουργός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις