Breaking news

delivery.jpg
A

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μια ιστορική συμφωνία για τις διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών μεταφορών και delivery.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, καθορίζονται νέοι κανόνες με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των περίπου 5,5 εκατομμυρίων εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, που θα μπορούσε να κοστίσει στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Πρόκειται για τους εργαζόμενους των οποίων η σχέση με την εταιρεία προσομοιάζει περισσότερο με αυτήν του υπαλλήλου παρά με αυτήν του αυτοαπασχολούμενου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τι εμπεριέχεται στη συμφωνία 

Κεντρικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί η υποχρέωση των εταιρειών να εντάξουν τους εργαζομένους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, επιβάλλοντας συγκεκριμένους κανόνες για το σύνολο των παροχών στους εργαζόμενους. Έτσι, ορίζεται η επιβολή από την εταιρεία ανώτατων ορίων στις αμοιβές, την επιτήρηση της απόδοσης, την κατανομή καθηκόντων και των ωρών εργασίας και τον καθορισμό των κανόνων για την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, η άδεια μετ' αποδοχών και τα επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, η συμφωνία θεσπίζει διαφάνεια στη χρήση αλγορίθμων από τις πλατφόρμες και περιορίζει την επεξεργασία ορισμένων προσωπικών δεδομένων.

Διεθνώς οι συνθήκες εργασίας στις ταχυμεταφορές και τις εταιρείες delivery που χρησιμοποιούν εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η Uber και η Deliveroo, αλλά και η efood και η Wolt στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει διαμάχες.

Ενώ πολλές από τις εφαρμογές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, υποστηρίζουν πως προσφέρουν στους εργαζόμενους την «ευελιξία» και την «ελευθερία επιλογής» της αυτοαπασχόλησης, στην πραγματικότητα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι αυτές ενός υπαλλήλου με εξαρτημένη εργασία.

Σημειώνεται πως ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ισπανίας, επέλεξαν να μην περιμένουν μια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά να εισάγουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων σε τέτοιου τύπου εταιρείες.

Η συμφωνία πρέπει να λάβει έγκριση τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία τους.

Αναμένεται να διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες delivery, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη προστασία και δικαιώματα σε έναν αναδυόμενο τομέα μεγάλης σημασίας.

Επιμέλεια: Ράνια Κουτσιαύτη 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις