Kύμα οργής προκαλούν τα βίντεο από τη Γάζα, που καταγράφουν Ισραηλινούς στρατιώτες να λεηλατούν άδεια σπίτια, να κλέβουν τις περιουσίες των Παλαιστίνιων, να τραγουδούν ρατσιστικά συνθήματα, αλλά και να καταστρέφουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα βίντεο τα τραβούν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες και δεν έχουν καμία σχέση με τη μάχη κατά της Χαμάς.
«Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά», απαντά ο Ισραηλινός στρατός και διατείνεται πως θα υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις στις επικρίσεις για τις εικόνες της ντροπής. «Oι δυνάμεις μας επιχειρούν σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα του ισραηλινού στρατού», ισχυρίζονται.
Οι εικόνες που έρχονται στο φως από τα βίντεο των ισραηλινών στρατιωτών καθώς και οι τυφλοί βομβαρδισμοί με θύματα αμάχους, οδηγούν στη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ. Ισχυρή ένδειξη είναι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο απαιτείται κατάπαυση του πυρός, αλλά και η ευθεία παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν προς τον Νετανιάχου να αλλάξει την πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.
Το 85% των κατοίκων εκτοπίστηκε
Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 16 χρόνια, όπου από την 9η Οκτωβρίου επιβάλλεται ολοκληρωτική πολιορκία, οι συνθήκες ζωής δεν σταματούν να χειροτερεύουν για τον πληθυσμό.
Το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων εκτοπίστηκε, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια γειτονιές ολόκληρες από τα ισραηλινά πλήγματα.
«Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, στερήσεις και αρρώστιες, σε χώρο ολοένα πιο περιορισμένο, (οι Παλαιστίνιοι) ζουν το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και στη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων.
Στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.
«Πού πρέπει να πάμε;» ρωτάει ο Μπιλάλ αλ Κάσας, 41 ετών, από τη Χαν Γιούνις.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες κοιμάται έξω από τη σκηνή του κι είναι εντελώς μούσκεμα. Μοιάζει βυθισμένος στην απελπισία. «Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να πεθάνουμε. Ούτε φαγητό, ούτε νερό».
Δεν βοηθά καν το να έχει κανείς χρήματα, καθώς λείπουν τα πάντα. Ο Μοχάμεντ αλ Μάχντουν κατάφερε να ξετρυπώσει χειμωνιάτικα ρούχα, σε τριπλάσια τιμή από την κανονική, μολαταύτα μιλάει για «οδυνηρό ταξίδι» και «απερίγραπτη ταπείνωση».