Breaking news

Πόλεμος στη Γάζα: Τέταρτη ημέρα ανακωχής Ισραήλ – Χαμάς
A

Στο τελευταίο της 24ωρο εισήλθε η τετραήμερη εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειαζόταν απελπιστικά.

Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να παρατείνει την παύση των μαχών. Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ πιέζουν για παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, δεκάδες όμηροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τη Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα.

Η προσοχή τώρα έχει στραφεί στο αν η εκεχειρία θα παραταθεί πριν από την προγραμματισμένη λήξη της νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, χθες, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 απελευθερώθηκαν 17 όμηροι -13 Ισραηλινοί, 3 Ταϊλανδοί και ένας Ρώσος- και 39 κρατούμενοι, την τρίτη κατά σειρά, ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς, με Παλαιστίνιους, φυλακισμένους, στο Ισραήλ.

Προθυμία για παράταση της εκεχειρίας και από τις δύο πλευρές

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική του, επικοινωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε πρόθυμος σε μια παράταση της κατάπαυσης του πυρός, αρκεί η Χαμάς να απελευθερώνει 10 ομήρους κάθε μέρα.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς, εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Νετανιάχου: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μόλις λήξει η κατάπαυση του πυρός

Ο Νετανιάχου δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν «με πλήρη ισχύ» όταν τερματιστεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Επικίνδυνη η ανθρωπιστική κατάσταση

Μολονότι η ανακωχή προσέφερε ανάπαυλα στους αμάχους στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Από την Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά την ημέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του UNRWA ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχουν φθάσει «ούτε πόσιμο νερό, ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

«Μιλάνε για παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων, αλλά είμαι στο πρατήριο καυσίμων εννέα ώρες και είναι ακόμα κλειστό», διαμαρτυρόταν χθες στη Χαν Γιουνίς ο Μπιλάλ Ντιάμπ, κάτοικος της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός, που χαρακτηρίζει το βόρειο τμήμα του θυλάκου εμπόλεμη ζώνη, είχε ήδη διατάξει επανειλημμένα τον άμαχο πληθυσμό να φύγει και απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να επιστρέψει κατά τη διάρκεια της παύσης των επιχειρήσεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις του, χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσπάθησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους στον Βορρά κατά τη διάρκεια της ανακωχής.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια, κάτοικοι κινούνταν χθες μέσα σε σύννεφα σκόνης, ανάμεσα σε σωρούς υπολειμμάτων σπιτιών και άλλων κτιρίων, κατέγραψαν κάμερες του AFP.

Οι μισές και πλέον κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ· η πλειονότητα των κατοίκων της, 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ., έχουν υποστεί εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

Στα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα του θυλάκου συνεχίζουν να εισάγονται πολλοί τραυματίες που διακομίζονται σε αυτά από το βόρειο, όπου σχεδόν όλες οι δομές υγείας έχουν πλέον πάψει να λειτουργούν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις