Breaking news

Τζο Μπάιντεν
A

«Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν το «κοινό» πως θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες», δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς, αναγγέλλοντας πως θα ζητήσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει «κατεπειγόντως» τη χρηματοδότηση βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι, πηγές του Reuters, αναφέρουν πως ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εκταμιεύσει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία και 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ. Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει ακόμα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκατομμύρια για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκατομμύρια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν,.

Με το διάγγελμα αυτό, μόλις το δεύτερο που απηύθυνε στους Αμερικανούς από το λεγόμενο «Resolute Desk», ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την επανεκλογή του, ήθελε να πείσει τους αντιπάλους του στην αμερικανική δεξιά και τους ψηφοφόρους, που μοιάζουν να έχουν κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση.

Συνδέοντας την υπεράσπιση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει τη συναίνεση που λείπει ως τώρα στο Κογκρέσο, για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η ομιλία Μπάιντεν

«Οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους «για γενιές» βοηθώντας τις δυο εμπόλεμες χώρες», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στο χθεσινό σπάνιο διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο ογδοντάρης Δημοκρατικός κάπου 20 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του. 

Επίγεια κόλαση η Γάζα

Εδώ και 13 ημέρες όπου το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι και χωρίς βασικά αγαθά και φάρμακα η μεγάλη κουβέντα για την ανθρωπιστική βοήθεια έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Η συμφωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα ενεργοποιείται θεωρητικά σήμερα, Παρασκευή, και αναμένεται να περάσουν 20 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς την περιοχή. 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στη Haaretz ότι την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για το άνοιγμα της Ράφα, χωρίς να διευκρινίζει εάν τα φορτηγά θα περάσουν σήμερα ή το Σάββατο.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, πάντως, υπογραμμίζει ότι για τη Γάζα απαιτούνται 100 φορτηγά την ημέρα προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε με έναν σοβαρό αριθμό φορτηγών που εισέρχονται και πρέπει να φτάσουμε μέχρι και τα 100 φορτηγά την ημέρα που ίσχυε στο παρελθόν για το πρόγραμμα βοήθειας που πήγαινε στη Γάζα», δήλωσε στο CNN ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η συμφωνία, αυτή, πάντως δεν ήρθε χωρίς όρους, καθώς το Ισραήλ έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα αντιδράσει εάν η βοήθεια φτάσει στα χέρια της Χαμάς, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις