Breaking news

Νεκρός από θερμοπληξία, εν ώρα υπηρεσίας, εργαζόμενος του δήμου Καλλιθέας
A

Το μέσο ενημέρωσης Politico καταδεικνύει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κάνοντας μάλιστα εκτενή αναφορά στις ελλείψεις γιατρών αλλά και προσωπικού ασθενοφόρων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του εν λόγω δημοσιεύματος είναι: «Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα! Τα νησιά είναι γεμάτα τουρίστες, αλλά με δραματικές ελλείψεις γιατρών».

Τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το ιατρικό τους σύστημα ραγίζει σημειώνει το μέσο, κάνοντας μάλιστα αναφορά στο θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη και του αγέννητου παιδιού της, αλλά και τουλάχιστον εννέα πιθανούς θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι λόγω χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και πριν η χώρα πολιορκηθεί από τις μαινόμενες δασικές πυρκαγιές.

Ορισμένα νησιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν μόνιμους γενικούς ιατρούς, βασιζόμενοι εξ ολοκλήρου σε έναν κύκλο βραχυπρόθεσμης κάλυψης που καλύπτεται από προσωπικό από την ηπειρωτική χώρα, παρασυρόμενο από κίνητρα σε μετρητά. Και οι υπηρεσίες ασθενοφόρων βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μόλις ένα ασθενοφόρο είναι διαθέσιμο όλο το 24ωρο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μοναδικό στα νησιά. στην Αθήνα λειτουργούν γύρω στα 50 ασθενοφόρα, αντί για τα 85 με 90 που χρειάζονται.

«Πρέπει να επανασχεδιάζουμε την υπηρεσία ασθενοφόρων από την αρχή, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο Politico ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής υπηρεσίας ασθενοφόρων έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ).

Η συντριπτική πλειονότητα των Κέντρων Υγείας στα μικρά νησιά του Αιγαίου παλεύει να αντεπεξέλθει, καθώς ο περιορισμένος αριθμός γιατρών πρέπει να εφημερεύει καθημερινά.

Αλλά ακόμα και εκεί που το κράτος αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους, οι προσπάθειες αποτυγχάνουν με το προσωπικό να αρνείται να μετακομίσει στα νησιά, όπου το κόστος ζωής έχει γίνει δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης του τουρισμού. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το ΕΚΑΒ.

«Έχουμε στείλει αρκετούς διασώστες (υγειονομικής περίθαλψης) από την υπόλοιπη χώρα στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής», είπε ο Μαθιόπουλος. «Οι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να κόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για αυτό, αλλά προφανώς αυτές είναι απλώς πρόχειρες λύσεις.»

Το Politico αναφέρεται και σε τρεις περιπτώσεις με ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η μία είναι η 63χρονη στην Κω, η οποία πέθανε τον Ιούνιο πάνω σε καρότσα αγροτικού, με το οποίο μεταφερόταν στο νοσοκομείο, ενώ το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο επείγον περιστατικό. Έντεκα άτομα χρειάζονται για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η Κως, ένα νησί με 40.000 μόνιμους κατοίκους, που υποδέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες το καλοκαίρι, έχει τρία νέα ασθενοφόρα αλλά μπορεί να λειτουργήσει μόνο το ένα, καθώς έχει μόνο 10 διασώστες, δύο από τους οποίους συνταξιοδοτούνται το 2024, σημειώνει το Politico.

Λίγες ημέρες αργότερα, μια 19χρονη, οκτώ μηνών έγκυος, πέθανε σε προάστιο της Αθήνας καθώς περίμενε περισσότερες από πέντε ώρες για ασθενοφόρο και είχε κάνει περίπου 20 κλήσεις σε διασώστες. Πέθανε και το αγέννητο παιδί της.

Έκτοτε, έχουν αποκαλυφθεί τουλάχιστον έξι ακόμη κρούσματα ανθρώπων που πέθαναν σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης ιατρικής μεταφοράς.

Στο νησί της Λέσβου, μια 78χρονη έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε. Οι διασώστες έφτασαν δύο ώρες αργότερα στη σκηνή, μόνο για να ανακαλύψουν ότι η καρδιά της είχε σταματήσει.

Το μέσο ενημέρωσης μιλάει και για την απόφαση της κυβέρνησης αντί να προσληφθεί προσωπικό για τη στελέχωση του ΕΣΥ, οι πυροσβέστες και οι στρατιωτικοί θα καλούνται να εκτελούν χρέη οδηγών και προσωπικού πληρώματος ασθενοφόρων, όπου υπάρχουν ελλείψεις. 

Το ΕΚΑΒ και οι γιατροί διαμαρτύρονται για την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «αντιεπιστημονική αναζήτηση γρήγορων λύσεων». Υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη μη εκπαιδευμένου προσωπικού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία στον τόπο του συμβάντος.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την τροπολογία για την επείγουσα ανάπτυξη πυροσβεστών και στρατιωτικού προσωπικού στις 27 Ιουλίου, καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις σφοδρές πυρκαγιές που έκαιγαν σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες επεκτάθηκαν ακόμη και σε στρατιωτική αποθήκη. «Αυτή είναι η Ελλάδα του μεταρρυθμιστή [Πρωθυπουργού Κυριάκου] Μητσοτάκη;» δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Δανεισμός πυροσβεστών, στρατιωτών και λοιπού προσωπικού, τοποθέτησή τους στο ΕΚΑΒ που δεν έχει διασώστες και οδηγούς; Αυτός είναι εκσυγχρονισμός;».

Η κυβέρνηση λέει ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να δώσει μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αλλά να σώσει ζωές κατά την πολυσύχναστη τουριστική περίοδο. Φτάνοντας τα όρια Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου, έχοντας υποσχεθεί τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά προτεραιότητα. Έχει υποσχεθεί να προσλάβει περίπου 10.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων 800 οδηγών ασθενοφόρων και 250 μοτοσικλετιστών.

Όμως, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΥΝ) λέει ότι αυτή η πρόσληψη αντικαθιστά μόνο τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και δεν αρκεί για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης. Η ΠΟΕΔΥΝ αναφέρει ότι περίπου 10.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και άλλοι 5.000 αναμένεται να αποχωρήσουν το 2023. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση ότι αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας – κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Αλλά το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο από την έλλειψη χρηματοδότησης. Λίγοι γιατροί ή προσωπικό ασθενοφόρων θέλουν να εργαστούν στα νησιά.

Οι δύο μόνοι γενικοί γιατροί στο νοσοκομείο Κω παραιτήθηκαν το 2021 . Το νοσοκομείο βασίζεται πλέον σε έκτακτο προσωπικό ενώ προσπαθεί να τους αντικαταστήσει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει αίτηση. Αυτό ισχύει και για τον παιδίατρο και τον ακτινολόγο.

Στα τέλη Ιουνίου, ο μοναδικός καρδιολόγος του νοσοκομείου της Κω διαμαρτυρήθηκε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Έφτασα στα όριά μου, χρειάζομαι βοήθεια». Εργαζόταν επί 28 μέρες συνεχόμενα και ως μοναδικός γιατρός της καρδιολογικής κλινικής του νησιού από τον Μάιο. Η εξουθένωση είναι μια κύρια αιτία που αναφέρεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο παραιτήσεων γιατρών σε όλα τα νησιά. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) είπε ότι αυτό «εξελίσεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση πολλών νοσοκομείων στην περιοχή αλλά και νοσοκομειακών τμημάτων σε μεγαλύτερες πόλεις». «Αυτά τα πράγματα δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν σε έναν πολιτισμένο κόσμο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε έναν τουριστικό προορισμό», είπε ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς. «Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις και μόνιμες λύσεις».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις