Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».
Δείτε επίσης: Σουδάν: Ηχητικό ντοκουμέντο από την Ελληνορθόδοξη εκκλησία - 15 εγκλωβισμένοι Έλληνες
Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.
Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».
Παρότι συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», και τις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός χθες το βράδυ, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Τα μέρη αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας.
Αγώνας δρόμου για τον επαναπατρισμό περίπου 70 Ελλήνων πολιτών
Τα τηλέφωνα στο Χαρτούμ του Σουδάν είχαν χθες κοπεί και η επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν πλέον αδύνατη. Μοναδική χαραμάδα φωτός για τους Έλληνες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη χωρίς ρεύμα, δίχως νερό, με τις προμήθειες τροφίμων να εξαντλούνται, με ρουκέτες να πέφτουν στις πόρτες των σπιτιών και πτώματα στους δρόμους, ήταν η φημολογούμενη συμφωνία για 24ωρη κατάπαυση του πυρός που θα άνοιγε τον δρόμο για τον επαναπατρισμό τους σε περίπτωση εφαρμογής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εκτός από τους Έλληνες που βρίσκονται στο κτίριο της Μητρόπολης μαζί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, άνθρωποι ελληνικής καταγωγής έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε παρακείμενα διαμερίσματα της Μητρόπολης, ενώ άλλα πέντε άτομα με ελληνικό διαβατήριο είναι εγκλωβισμένα στο Διεθνές – πρώην ελληνικό – Σχολείο, στην περίφημη Κοντομιχάλειο Σχολή που ιδρύθηκε στο Χαρτούμ το 1902.
Στον κατάλογο που καταρτιζόταν χθες με τα ονόματα όσων επιθυμούσαν να εκκενώσουν το Σουδάν περιλαμβάνονταν λίγο περισσότεροι από 70 Έλληνες, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να έφταναν τελικά έως και τα 150 άτομα – ανάμεσά τους σουδανοί πολίτες που έχουν συνάψει γάμους με Ελληνες ή παιδιά Ελλήνων που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα.
Περίπου οι μισοί εξ αυτών βρίσκονται στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε άλλα σημεία της χώρας. Την ευθύνη για τη διαδικασία εγγραφής στον κατάλογο έχει αναλάβει η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ενεργοποιήθηκε άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζει και η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 Ευρωπαίοι και για τον λόγο αυτό η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα: τον ενιαίο συντονισμό έχει αναλάβει η Γαλλία, το κράτος που διαθέτει τους περισσότερους ξένους πολίτες – πάνω από 250 – στα εδάφη του Σουδάν, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Ιταλών και Γερμανών.