Breaking news

Δολοφονίες δημοσιογράφων
A

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε σήμερα τον «πόλεμο» που διεξάγεται εναντίον της δημοσιογραφίας «σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης», ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπου «τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης» έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Αυτός ο «επιθετικός πόλεμος», που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία εναντίον της γειτονικής της χώρας, «διεξήχθη μέσα σ' ένα πλαίσιο συνεχούς επιδείνωσης της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη, η οποία σηματοδοτήθηκε από σημαντική αύξηση του αριθμού των δημοσιογράφων που βρίσκονται υπό κράτηση», αναφέρει η Πλατφόρμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στην έκθεσή της με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ευρώπη και η μάχη για το δικαίωμα στην ενημέρωση».

Στην Ουκρανία, «τουλάχιστον 12 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης» βρήκαν το θάνατο το 2022 ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση και «21 άλλοι τραυματίσθηκαν», συνεχίζουν οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης αυτής της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε το 2015 από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα...) με στόχο να ενισχυθεί η προστασία των δημοσιογράφων.

Συνολικότερα το 2022 καταγράφηκαν 289 συναγερμοί για «απειλές ή σοβαρές προσβολές της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης» σε 37 κράτη σχετικά με δημοσιογράφους «δολοφονημένους, φυλακισμένους, θύματα επιθέσεων, δικαστικά παρενοχλούμενους και θύματα εκστρατειών δυσφήμησης», αναφέρεται στην έκθεση. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τη Ρωσία, καθώς η πλατφόρμα αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μετά την αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Μάρτιο 2022.

«Οι αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δημοσιογράφων έχουν γίνει κάτι συνηθισμένο στην Ευρώπη», αναφέρει επίσης η πλατφόρμα στην έκθεσή της εκφράζοντας την ανησυχία της. Σ' αυτή γίνεται επίσης αναφορά σε «74 συναγερμούς για προσβολές της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων».

«Αυτά τα τελευταία χρόνια, παρακολουθήσαμε μια ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων και των απειλών εναντίον των δημοσιογράφων», δήλωσε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς. Και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «αριθμός αυτών των επιθέσεων παραμένουν ατιμώρητες».

«Ζητώ από τα (46) κράτη μέλη να πάρουν στα σοβαρά αυτό το πρόβλημα και να σέβονται και να προστατεύουν πλήρως τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους, να προστατεύουν τις πηγές τους και να εμποδίζουν τη λογοκρισία και άλλες μορφές επέμβασης στη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις