Breaking news

Σεισμός στην Τουρκία
A

Πάνω από 21.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία. Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες της Τουρκίας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

Αντιμέτωπος με την οργή των σεισμοπαθών o Ερντογάν

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.

«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα χορηγήσει βοήθεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις