Οι επιστήμονες φαίνεται να "χτυπάνε το καμπανάκι" σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οικοσύστημα του Αμαζονίου, καθώς πάνω από το 1/3 του δάσους βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, οι φθορές οι οποίες έχουν προκληθεί στο δάσος το οποίο εκτείνεται σε 9 χώρες, είναι εξαιρετικά μεγάλες από αυτές που είχαν ήδη παρατηρηθεί, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καμπίνας.
Από τη σχετική έρευνα προέκυψε ότι οι συνέπειες των πυρκαγιών, της δασικής εκμετάλλευσης, της ξηρασίας και των γενικότερων αλλαγών, έχουν επηρεάσει τα οικοσυστήματα του δάσους.
Τα επιβλαβή φαινόμενα που έχουν προκληθεί υποβάθμισαν τουλάχιστον το 5,5% των δασών που συγκροτούν το οικοσύστημα του Αμαζονίου, δηλαδή 364.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα στο χρονικό διάστημα 17 ολόκληρων χρόνων, δηλαδή από το 2001 έως το 2018.
Όπως αναφέρεται οι συνέπειες της ξηρασίας και συγκεκριμένα της ζώνης που έχει υποβαθμιστεί αντιπροσωπεύουν 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 38% των υπολοίπων δασών που συνθέτουν το οικοσύστημα του Αμαζονίου.
Άμεση δράση καλούν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Λαφαγιέτ στην Λουιζιάνα, καθώς και άλλων ιδρυμάτων καλούν σε άμεση δράση, αναφορικά με τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στα οικοσυστήματα του Αμαζόνιου.
Ειδικότερα οι επιστήμονες σημειώνουν ότι «Η ακραία ξηρασία γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο στον Αμαζόνιο, τόσο λόγω της αλλαγής των μεθόδων εκμετάλλευσης της γής κια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Όλα αυτά επηρεάζουν τη θνησιμότητα των δέντρων, καθώς οι πυρκαγιές εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
Τέλος συμπληρώνουν ότι «Όλες οι αλλαγές ήρθαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσαρμοστούν τα είδη του Αμαζόνιου, σε αυτές. Παράλληλα πρέπει να θεσπιστούν άμεσα οι νόμοι για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Η απώλειες του Αμαζόνιου είναι και απώλειες της βιόσφαιρας και αν δεν υπάρξει άμεση δράση θα έρθει μεγάλος κίνδυνος».