Breaking news

time
A

Σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 το απόγευμα, το «Ρολόι της Αποκάλυψης» αναμένεται να δείξει τη «νέα ώρα», που δείχνει πόσο θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να αυτοκαταστραφεί. Το ρολόι «ανήκει» στο The Bulletin of Atomic Scientists (BAS) και η τωρινή «ώρα» που δείχνει είναι τα 100 δευτερόλεπτα, κάτι που έχει μείνει σταθερό από το 2020.

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι ειδικοί έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης. Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Ο «χρόνος» σωτηρίας το 2022 θα μετριέται άραγε σε δευτερόλεπτα ή λεπτά; Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη; Οι αποφάσεις και οι παραλήψεις των ηγετών κατά πόσο επηρέασαν την ποιότητα ζωής μας; Θα προλάβουμε να δράσουμε ώστε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει το «Ρολόι της Αποκάλυψης». Κι αν για ορισμένους ο επιστημονικός αυτός θεσμός που πρωτοεμφανίστηκε το 1947 για να συμβολίζει τον κίνδυνο από την επερχόμενη καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της πανδημίας μοιάζει με σενάριο συνομωσίας και εκφοβισμού, δεν είναι.

Η ιστορία του ρολογιού

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1991, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείχτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν τις 24.00. Το 1953, όπως το 2018 και το 2019, το ρολόι έδειχνε δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου, εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Μια ομάδα ειδικών, μεταξύ αυτών 13 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ που υπογράφουν την ανακοίνωση, ορίζει κάθε χρόνο τη νέα ώρα.

Αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας, κάνουν τους δείκτες να απομακρύνονται ή πλησιάζουν τα μεσάνυχτα διαρκώς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις