Τις τελικές κατευθύνσεις αναφορικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα, που προβληματίζει παγκοσμίως, αποφασίζει σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ.
Ήδη χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορoνοϊό. Η πλειοψηφία των Κρατών - Μελών τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν την αναχώρηση τους από την Κίνα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προς τον Μηχανισμό περιλαμβάνει:
- μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
- παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
- γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
- αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,
- συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.
Τονίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι στοχευμένη.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επέμεινε ότι η υγειονομική κατάσταση στην Κίνα δεν αποτελεί άμεση υγειονομική απειλή ενώ, ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παραλλαγές κορoνοϊού οι οποίες κυριαρχούν στη χώρα εντοπίζονται και στην Ευρώπη και δεν εγείρουν φόβους για την ανοσολογική απόκριση των Κρατών - Μελών.
Ωστόσο, ο φόβος για την εμφάνιση νέων παραλλαγών κερδίζει έδαφος και πλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τουλάχιστον 14 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα προσπαθώντας να προλάβουν το άνοιγμα των κινεζικών συνόρων στις 8 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά το 2020.
Αντιδρά το Πεκίνο
Την ίδια στιγμή το Πεκίνο αντιδρά και απειλεί με αντίμετρα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πρακτικές χειραγώγησης των μέτρων για την Covid-19 για πολιτικούς λόγους» και προσέθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».
Κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε στην κινεζική Γουχάν το όχι και τόσο μακρινό 2019 με την κινεζική κυβέρνηση να αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες διερεύνησης της προέλευσης του ιού. Σε αυτό το «σίριαλ» διαμάχης έρχεται να προστεθεί ένα νέο επεισόδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έτεινε χείρα βοηθείας στο Πεκίνο που δίνει μάχη με τον χρόνο για να εμβολιάσει τον κινεζικό πληθυσμό. Η προσφορά όμως απορρίφθηκε με την Κίνα να επιμένει να αρνείται τα δυτικά εμβόλια.
Όμως στη χώρα, έπειτα από τρία χρόνια απάνθρωπων περιορισμών, έχει φτάσει η ώρα των λοιμώξεων αφού οι Κινέζοι πολίτες παραμένοντας κλεισμένοι στα σπίτια τους δεν έχουν «χτίσει» φυσική ανοσία. Τα επίσημα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων παραμένουν άγνωστα ωστόσο, το Πεκίνο παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και υψηλός αριθμός θανάτων.