Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιαστεί από ώρα σε ώρα σήμερα η Εύα Καϊλή. Το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί επί των επιχειρημάτων της και να κρίνει την τύχη της μέχρι την εκδίκαση του Qatargate της υπόθεσης διαφθοράς και δωροδοκίας στην οποία φέρεται ως εμπλεκόμενη, εάν δηλαδή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς, ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, όπου θα βρίσκονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος θα αναπτύξουν τα νομικά τους επιχειρήματα ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή που θέλει την πρώην ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να να ισχυρίζεται ότι
- δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της,
- δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες,
- δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
- δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.
Παράλληλα με εμφατικότητα θα τονιστεί η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι συνήγοροί της δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτό που τίθεται επί τάπητος από τους δικαστές σήμερα είναι κατά πόσο η Εύα Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία. Όπως λένε ούτε το ένα μπορεί να κάνει, ούτε το άλλο, οπότε τα καθαρά νομικά κριτήρια κατά τα λεγόμενα του κ. Δημητρακόπουλου είναι ισχυρά για να αφεθεί ελεύθερη. Εντούτοις δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς την έκβαση, καθώς υπεισέρχεται και η παράμετρος “ομοσπονδιακός Εισαγγελέας” ο οποίος έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην όποια απόφαση εντός 24 ωρών.
Εφόσον ακολουθηθεί το πρόγραμμα, μέχρι το μεσημέρι, πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αναμένονται ανακοινώσεις, τόσο από τους δικηγόρους όσο και από την Εισαγγελία.
Δηλώνει «προδομένη» από τον σύντροφό
H ίδια λαμβάνει αποστάσεις από τον σύντροφό της δηλώνοντας «προδομένη», με τον δικηγόρο της, που τη συνάντησε στις φυλακές του Χάρεν, να μεταφέρει την εικόνα μιας γυναίκας που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
Η Ελληνίδα πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του Παντσέρι, στενός συνεργάτης του οποίου ήταν ο σύντροφός Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να πείσει τις βελγικές Αρχές ότι η Εύα Καϊλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω, αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι οι “δουλειές” μεγάλωναν σημαντικά, ότι γίνονταν μη διαχειρίσιμες, ότι το σύστημα ήταν “ανθυγιεινό”», είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με την IL Fatto Quotidiano.
Και η πρώην ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών και υποψήφια για την προεδρία της Πορτογαλίας, Άνα Γκόμες μιλώντας στην ΕΡΤ και στην Ειρήνη Ζαρκαδούλα είπε πως γνωρισε ότι δρούσε κάποιο δίκτυο, εκτιμώντας ότι η Καϊλή δεν ήταν το επίκεντρο της επιχείρησης.
Εντούτοις κατά η La Repubblica υπάρχουν στοιχεία που τη βαρύνουν, μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι, η Καϊλή «προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Panzeri και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα». Κάτι το οποίο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, εξηγεί το «γιατί αποφασίστηκε η σύλληψή της, η οποία δεν είχε αρχικά προγραμματιστεί». Σε αυτό το πλαίσιο «η επ’ αυτοφώρω μορφή του εγκλήματος (εύρεση των χαρτονομισμάτων στο σπίτι) και η προσπάθεια αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων (φυγή του πατέρα της και η προειδοποίηση τριών ατόμων για την έρευνα) έπεισαν τους Βέλγους να συλλάβουν» την Εύα Καϊλή.
Κάθε μέρα που περνά έρχονται στο φως νέες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης Qatargate που ταράζει τα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το σύστημα διακίνησης των χρημάτων
Την ίδια ώρα Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Παντσέρι φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, ενώ στο πλέγμα των δωροδοκιών -πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο– μπαίνει και η Μαυριτανία, όπως και άλλη μία ΜΚΟ.+
Ο Τζόρτζι φέρεται να έχει περιγράψει το σύστημα διακίνησης των χρημάτων, για να φτάσουν στα χέρια του ίδιου και του Παντσέρι. “Γραβάτες και κοστούμια” ήταν οι κωδικοί για τα μετρητά προορίζονταν για ευρωπαϊκές τσέπες. Ο Τζόρτζι αναφερόταν στις συνομιλίς ως «Σέρφερ του Ιντροσκάλο».
Πρώτος και απαραίτητος σύνδεσμος ήταν ο αποκαλούμενος «Αλγερινός», όπως αναφέρει ο Τζόρτζι, ο άνδρας που δούλευε για την κυβέρνηση του Κατάρ. Εκείνος έφερνε σε επαφή τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία. Στη συνέχεια, κανόνιζε την διασύνδεση με κάποιο άτομο από το Βέλγιο, το οποίο κάθε φορά ήταν διαφορετικό.
Τα ποσά, σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, δεν ήταν συγκεκριμένα. Γι΄αυτά αποφάσιζαν οι Καταριανοί, όπως και για τη διαδικασία. Η πιο πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, την εποχή που η χώρα δεχόταν σφοδρή κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στην κατασκευή των γηπέδων.
Στην περίπτωση του Μαρόκου, εκεί, ο σύνδεσμος ήταν πάντα ο Πρέσβης του Ραμπάτ στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο «Γίγας» όπως τον αποκαλούσαν. Σε αυτό το σκέλος φαίνεται πως εμπλεκόταν ενεργά και τόσο η γυναίκα, όσο και η κόρη του Παντσέρι, με την πρώτη να έχει κανει ταξίδια στο Μαρόκο
O Παντσέρι έδωσε πληροφορίες και ονόματα για άλλους ευρωβουλευτές, όπως αυτό του Φραντσέσκο Κοτσολίνο, με τον οποίο συνεργαζόταν ως βοηθός ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ο Κοτσολίνο φέρεται να είναι έτοιμος να αποποιηθεί την βουλευτική ασυλία του. Επίσης, αναφέρεται το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως «πήγε στο Κατάρ», αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως «ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο».
Στο μεταξύ, επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο διέταξε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η έρευνα αφορά στην περίοδο που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν στη ΜΚΟ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου με το Κατάρ. Η Κομισιόν ζητεί επίσης από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να δώσει εξηγήσεις για το πώς ακολούθησε τους κανόνες του λόμπινγκ, σύμφωνα με το Politico. Ο πρώην επίτροπος έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ και λάμβανε αμοιβή για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.