Οι αρχές του Ιράν αρνήθηκαν να δώσουν πρόσβαση στα επίσημα αρχεία για το θάνατο της κόρης του στον πατέρα της αδικοχαμένης από αστυνομική βία, 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Όπως σημείωσε ο πατέρας της 22χρονης, Αμζάντ Αμινί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «Κανένας δεν μου δίνει μια απάντηση για τον θάνατο της κόρης μου».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος τόνισε πως: «Οι αρμόδιες αρχές όπως και η ιατροδικαστική υπηρεσία δεν μου επιτρέπουν καν να δω τα αρχεία», ενώ τον συμβούλευσαν να κάνει υπομονή.
Ακόμα, με βάση τον ιστότοπο Eghtesad-News, ο πατέρας της 22χρονης δήλωσε πως αν και του έδωσε υπόσχεση ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί πως θα γίνει έρευνα για το θάνατο του παιδιού του, τίποτα δεν έχει γίνει έως τώρα.
Οι δικηγόροι της Αμινί είχαν αξιώσει από τις δικαστικές αρχές πρόσβαση στα αρχεία και τα βίντεο από τις κάμερες της αστυνομίας.
Μαχσά Αμινί
Υπενθυμίζεται πως στις 13 Σεπτεμβρίου η Μαχσά Αμινί συνελήφθη από τους αστυνομικούς «ηθικής» καθώς φέρεται να μη φόρεσε σωστά το χιτζάμπ. Οι αρχές ενημέρωσαν την οικογένεια της πως θα αφεθεί ελεύθερη μετά από συνεδρία «επανεκπαίδευσης», ωστόσο μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν τους αστυνομικούς να τη χτυπούν δίχως έλεος.
Το αποτέλεσμα ήταν η Μαχσά Αμινί να πέσει σε κώμα και να αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε.
3η εβδομάδα διαδηλώσεων
Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Ενώ, συνεχίζονταν τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας. Στην ιρανική πρωτεύουσα γίνονται πορείες σε διάφορα μέρη της πόλης, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης κατά τις ταραχές έχουν σκοτωθεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις φοιτητών.
Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μερικοί καθηγητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Σαρίφ ξυλοκοπήθηκαν, ανέφερε παράλληλα χθες, Κυριακή, σε ανάρτησή της στο Telegram η ιρανική εφημερίδα Εμτεντάντ.
Επίσης καταγγέλθηκε ότι η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν την πανεπιστημιούπολη και ότι ερρίφθησαν πυροβολισμοί.
Από τότε που ξέσπασε το κύμα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο της Αμινί, οι φοιτητές διαδηλώνουν σε πολλά πανεπιστήμια κατά των ιρανικών αρχών. Σε απάντηση, οι αρχές έχουν ακυρώσει τα μαθήματα στα πανεπιστήμια σε πολλές πόλεις.
Στη διάρκεια της «ματωμένης Παρασκευής της Ζαχεντάν» οι δυνάμεις ασφαλείας «έπνιξαν στο αίμα» διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή, ανέφερε η ΜΚΟ.
Η διαδήλωση ξέσπασε μετά τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Σαμπαχάρ, στην ίδια επαρχία, βίασε μια 15χρονη έφηβη που ανήκε στη σουνιτική μειονότητα των Βαλούχων, σημείωσε το IHR.
Η ταυτότητα των νεκρών έχει επιβεβαιωθεί από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση Baluch Activists Campaign (BAC).
«Απάντηση» του κοινοβουλίου του Ιράν & διαδικτυακά μαθήματα
Στο μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαμαρτυρίες συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ταραχές διοργανώθηκαν από ξένες χώρες και τους εχθρούς του Ιράν για να αποδυναμώσουν το ισλαμικό σύστημα.
Ως εκ τούτου, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενεργούν κατά των ταραξιών, υπογράμμισε το ιρανικό κοινοβούλιο.
Ανεστάλησαν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα και θα γίνονται διαδικτυακά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Τεχεράνης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε φοιτητές και σε δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των πρόσφατων γενονότων και της ανάγκης να προστατευθούν οι φοιτητές...από σήμερα όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr εν μέσω των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πρόσφατο θάνατο μιας νεαρής κούρδισσας του Ιράν, της Μαχσά Αμινί, κατά την κράτησή της από την αστυνομία.
«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία»
Περίπου 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν, μετέδωσε το Mehr.
«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση», φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, σύμφωνα με το Mehr, το οποίο προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα με μη θανατηφόρα μεταλλικά σκάγια έξω από την βόρεια πύλη του πανεπιστημίου.
Ο υπουργός Επιστημών αργότερα έφθασε στην πανεπιστημιούπολη για να μιλήσει με τους φοιτητές σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσθέτει το ρεπορτάζ.
Διαδηλώσεις υποστήριξης και εκτός Ιράν
Εκτός από το Ιράν, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις χθες Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, την μεγάλη κουρδική πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου εκατοντάδες γυναίκες κρατούσαν τα πορτρέτα ιρανών γυναικών που σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν.
Στο Καντίκεϊ, συνοικία της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες, ανάμεσά τους Ιρανές και Ιρανοί, φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης και υποστήριξης προς τις Ιρανές.
Διαδηλώτριες κρατούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα, άλλες ιρανικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Γυναίκες ζωή, ελευθερία!», το σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας που προκλήθηκε μετά τον θάνατο της νεαρής Ιρανής της κουρδικής κοινότητας Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Στο Ντιγιάρμπακιρ, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τα ιρανικά σύνορα, περί τα 200 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα κρατώντας φωτογραφίες ιρανών γυναικών που έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια του κύματος καταστολής, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα την ιρανικής εξέγερσης στα κουρδικά, «Jin, Jiyan, Azadî» (Γυναίκες ζωή, ελευθερία).
Διαδήλωση αλληλεγγύης προς τις Ιρανές οργανώθηκε επίσης στην Σμύρνη, με την συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών.
Τραγικός απολογισμός στο Ιράν
Οι νεκροί στις διαδηλώσεις για τον αποτρόπαιο θάνατο της 22χρονης Αμινί στο Ιράν, σύμφωνα με το IHR, έχουν φτάσει τους 92.