Breaking news

map-europe
A

Καθώς η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, οι πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν μέτρα.

Στην φτωχότερη Ανατολική Ευρώπη, οι άνθρωποι προμηθεύονται καυσόξυλα, ενώ στην πιο πλούσια Γερμανία, η αναμονή για μια αντλία θερμότητας εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να διαρκέσει μισό χρόνο. Και οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν πόσα περισσότερα μπορούν να περικόψουν .

«Δεν μπορούμε να σβήσουμε τα φώτα και να κάνουμε τους καλεσμένους μας να κάθονται στο σκοτάδι», είπε ο Richard Kovacs, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης για την ουγγρική αλυσίδα μπέργκερ Zing Burger. Τα εστιατόρια λειτουργούν ήδη τις ψησταριές όχι περισσότερο από όσο χρειάζεται και χρησιμοποιούν ανιχνευτές κίνησης για να σβήσουν τα φώτα στην αποθήκευση, με ορισμένα καταστήματα να αντιμετωπίζουν αύξηση 750% στους λογαριασμούς ρεύματος από την αρχή του έτους.

Με υψηλό κόστος και περιορισμένο ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη εφαρμόζει προγράμματα ανακούφισης και σχεδιάζει να αναταράξει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς προετοιμάζεται για την αύξηση της χρήσης ενέργειας αυτό το χειμώνα. Το ερώτημα είναι αν θα είναι αρκετό για να αποφευχθούν τα επιβαλλόμενα από την κυβέρνηση συρρίκνωση και διακοπή ρεύματος μετά τη μείωση του φυσικού αερίου που απαιτείται για τη θέρμανση των σπιτιών, τη λειτουργία εργοστασίων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ένα δέκατο από αυτό που ήταν πριν εισβάλει στην Ουκρανία .

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια έχει μετατρέψει τον πόλεμο σε ενεργειακή και οικονομική κρίση, με τις τιμές να αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και να παρουσιάζουν άγριες διακυμάνσεις.

Η ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει τον χειμώνα μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από το πόσο κρύο κάνει και τι συμβαίνει στην Κίνα. Οι διακοπές λειτουργίας με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του COVID-19 έχουν αδρανοποιήσει μεγάλα τμήματα της οικονομίας της Κίνας και σημαίνουν λιγότερο ανταγωνισμό για σπάνιες πηγές ενέργειας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι πρώιμες προετοιμασίες σημαίνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται «τώρα σε μια θέση στην οποία μπορούμε να πάμε γενναία και θαρραλέα σε αυτόν τον χειμώνα, στον οποίο η χώρα μας θα αντέξει αυτό».

«Κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε πει αυτό πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες ή στις αρχές του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν υπάρχει φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, οι υψηλές τιμές ήδη ωθούν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν λιγότερο και αναγκάζουν ορισμένα ενεργοβόρα εργοστάσια όπως οι υαλουργοί να κλείσουν .

Είναι μια απόφαση που αντιμετωπίζουν επίσης οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών στην Ολλανδία, οι οποίοι είναι βασικοί για τον χειμερινό εφοδιασμό τροφίμων της Ευρώπης: κλείστε θερμοκήπια ή ζημιά μετά την εκτίναξη του κόστους για θέρμανση με φυσικό αέριο και ηλεκτρικό φως.

Η Bosch Growers, η οποία καλλιεργεί πράσινες πιπεριές και βατόμουρα, έχει δημιουργήσει επιπλέον μόνωση, έχει κάνει ένα θερμοκήπιο σε αδράνεια και πειραματίζεται με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το κόστος? Μικρότερες αποδόσεις, τα βατόμουρα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν και ενδεχομένως να λειτουργούν στο κόκκινο για να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες ακόμη και σε χαμηλότερες ποσότητες.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην αγορά, να μην καταστρέψουμε τη φήμη που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο Wouter van den Bosch, η έκτη γενιά της οικογένειάς του που βοήθησε στη λειτουργία της επιχείρησης. «Είμαστε σε κατάσταση επιβίωσης».

Τιμές φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα, η ΕΕ σταθμίζει δραστικές παρεμβάσεις, όπως η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών και η αναβάθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το κόστος του φυσικού αερίου να διαδραματίζει λιγότερο ρόλο στον καθορισμό των τιμών της ενέργειας.

Αλλά καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και ακόμη και να ενεργοποιήσουν εκ νέου ρυπογόνες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι περιβαλλοντολόγοι και η ίδια η ΕΕ λένε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η μακροπρόθεσμη διέξοδος .

Οι γείτονες στη Μαδρίτη που θέλουν να μειώσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση εγκατέστησαν ηλιακούς συλλέκτες αυτόν τον μήνα για να παρέχουν την οικιστική τους ανάπτυξη μετά από χρόνια εργασίας.

Οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει τη Ρωσία ως προμηθευτή ενέργειας, αλλά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να έχει μόχλευση, λένε οι αναλυτές. Κάποιο ρωσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει και ένας σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δημόσια υποστήριξη προς την Ουκρανία σε ορισμένες χώρες. Έχουν ήδη γίνει διαδηλώσεις σε μέρη όπως η Τσεχία και το Βέλγιο.

Στη Βουλγαρία, το φτωχότερο από τα 27 μέλη της ΕΕ, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αναγκάζει τις οικογένειες να περικόψουν επιπλέον δαπάνες πριν από τον χειμώνα για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

Πάνω από το ένα τέταρτο των 7 εκατομμυρίων κατοίκων της Βουλγαρίας δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν το σπίτι τους, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, την υψηλότερη στο μπλοκ των 27 εθνών λόγω κακής μόνωσης κτιρίων και χαμηλών εισοδημάτων. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποιούν καυσόξυλα το χειμώνα ως το φθηνότερο και πιο προσιτό καύσιμο, αλλά η αυξανόμενη ζήτηση και ο καλπάζων πληθωρισμός έχουν οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα περυσινά επίπεδα

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις