Breaking news

Rapid test ΕΟΔΥ
A

 

Σε ισχύ τέθηκαν από την 1η Μαΐου τα νέα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊου που θα δώσουν στους πολίτες την «ψευδαίσθηση» ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

 

Έτσι, από την πρωτομαγιά μπήκε «τέλος» στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης  για την πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Παράλληλα, μειώθηκε και η υποχρέωση των ανεμβολιάστων εργαζομένων για rapid test σε ένα την εβδομάδα, από δύο που ίσχυε έως την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έγινε και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς την προϋπόθεση διενέργειας self test αλλά με την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

 

Όσον αφορά το εβδομαδιαίο πλέον rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων, αυτό θα πρέπει να διεξάγεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάθε Τρίτη. Εξαίρεση αποτελεί η τρέχουσα εβδομάδα, όπου οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν rapid test κάποια ημέρα, έως την Παρασκευή.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει σχετικές οδηγίες που θα επιβεβαιώνουν την ημέρα διεξαγωγής του rapid test καθώς και την υποχρέωση δήλωσης του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική ΚΥΑ αναγράφετεαι ότι ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά ή φαρμακεία και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις