Μελέτη - κόλαφο για την κυβέρνηση και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού δύο χρόνια τώρα δημοσίευσαν οι επιδημιολόγοι Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, με την οποία αποκαλύπτουν ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν οι δύο καθηγητές, εν μέσω μάλιστα καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ για τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και προνομιακή μεταχείριση πολιτών, το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα βρίσκονταν στη ζωή αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
Σημειώνεται ότι έως την Τρίτη το μεσημέρι οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 700, ενώ οι θάνατοι «εκτοξεύτηκαν» στους 130.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε από το βήμα της Βουλής πριν περίπου δύο εβδομάδες ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.
Ο Θεόδωρος Λύτρας με σειρά αναρτήσεων στο Twitter ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε στο τέλος Μαΐου του 2021. Υπογραμμίζει δε ότι «οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: δηλαδή +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ' αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» αναφέρει ο Θεόδωρος Λύτρας.
Καταληκτικά υπογραμμίζει: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».