Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Το κεντρικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Ποιοι απεργούν – Στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 11:00
Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 έως το τέλος της βάρδιας, η οποία αφορά εργαζομένους όλων των σχέσεων εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Η κινητοποίηση έχει διευκολυντικό χαρακτήρα, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις. Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των νοσοκομειακών γιατρών.
Μεταξύ των αιτημάτων βρίσκονται οι αυξήσεις στις αποδοχές, η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η επαρκής χρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Σχολεία: 24ωρη απεργία δασκάλων, τρίωρη στάση καθηγητών
Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), καλώντας τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, ενώ έχει απευθύνει κάλεσμα στις κατά τόπους ΕΛΜΕ να αποφασίσουν συμπληρωματική στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 11:00.
Βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι η κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς, η βελτίωση των σχολικών υποδομών, η διασφάλιση της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς.
Οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τα κεντρικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στα εξής σημεία:
- Αθήνα: στις 12:00, στα Προπύλαια.
- Θεσσαλονίκη: στις 11:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Το θέμα της ασφάλειας των σχολικών υποδομών έχει ξεσηκώσει και τους μαθητές, μαζί με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις τιμές στα κυλικεία, τους κόφτες στις σχολικές εκδρομές που συνεχίζουν να είναι πανάκριβες και μόνο γι' αυτούς που μπορούν να πληρώσουν, το σχολείο που γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό και ανταγωνιστικό. Ετσι, με σύνθημα «Από την Ελλάδα έως τη Γαλλία, παλεύουμε για δωρεάν, δημόσια Παιδεία!», παίρνουν τη θέση τους στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
Μία μέρα μετά τις χθεσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν πάρει και δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Σε απεργία συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΟΕΝΓΕ, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 12:00 έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται αυξήσεις στις αποδοχές, αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των εφημεριών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Φοιτητική στέγη και ακρίβεια στο επίκεντρο
Για τους φοιτητές, κεντρικό ζήτημα αποτελεί η αύξηση του κόστους των σπουδών και της καθημερινής διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, ζητούν μείωση των ενοικίων, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, περισσότερες διαθέσιμες θέσεις στις φοιτητικές εστίες και μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, διεκδικούν δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.
Οι σημερινές συγκεντρώσεις έρχονται μετά τις χθεσινές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, φοιτητές έστησαν σκηνές διαμαρτυρίας για το κόστος της στέγασης, ενώ πραγματοποιήθηκε και συναυλία.
Μετρό Αθήνας: Κλειστό το «Πανεπιστήμιο»
Ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» έχει κλείσει από τις 10:00, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Η απόφαση εντάσσεται στα αστυνομικά μέτρα και δεν σχετίζεται με απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση, δεν έχει ανακοινωθεί απεργία ή στάση εργασίας στο μετρό, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ της Αθήνας. Ωστόσο, η λειτουργία των μέσων αυτών θα πρέπει να διακρίνεται από ενδεχόμενες προσωρινές απαγορεύσεις πρόσβασης σε σταθμούς, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.
Για τυχόν πρόσθετα μέτρα ή για την επαναλειτουργία των σταθμών αναμένεται νεότερη ενημέρωση.
Ακόμη, δεν έχει ανακοινωθεί απεργία στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε προσωρινές αλλαγές δρομολογίων και καθυστερήσεις στις γραμμές που εξυπηρετούν το κέντρο της πόλης.
Θεσσαλονίκη: Πέντε σταθμοί έκλεισαν από τις 09:00
Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία THEMA, με απόφαση των αστυνομικών αρχών, από τις 09:00 αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των παρακάτω σταθμών του μετρό:
- Δημοκρατίας.
- Βενιζέλου.
- Αγίας Σοφίας.
- Σιντριβάνι.
- Πανεπιστήμιο.
Οι συρμοί θα περνούν από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα επαναλειτουργήσουν, ενώ αναμένονται νεότερες ενημερώσεις.
Περίπου 3.000 αστυνομικοί επί ποδός
Ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία στην Αθήνα, με περίπου 3.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες να έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία της Αθήνας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ελέγχους και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κοντά σε υπουργεία, πρεσβείες και εμπορικά σημεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αρχή της οδού Ερμού και η πλατεία Συντάγματος.
Παράλληλα, οι καταστηματάρχες έχουν ενημερωθεί να λάβουν επιπλέον μέτρα προστασίας, σε περίπτωση που σημειωθούν επεισόδια.