Breaking news

OAED
A

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά» που προβλέπει την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και την μετονομασία του σε Δημόσια Υπηρεσία  Απασχόλησης - ΔΥΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νόμο αυτό περιέχονται διατάξεις που αφορούν τις fast-track συντάξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει την προθεσμία και την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και διαδικασία ταχείας (fast-track) απονομής σύνταξης καθώς και τον έλεγχο μετά από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης με την ταχεία διαδικασία.

 

Παράλληλα, το άρθρο 56 δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας και απασχόλησης προσωπικού την ημέρα Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, των πάσης φύσεως φροντιστηρίων ή κέντρων ξένων γλωσσών, ειδικώς σε περιπτώσεις διεξαγωγής διαγωνισμάτων ή εξετάσεων.

 

Το άρθρο 58 προβλέπει τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων. Δικαιούχοι της Δράσης είναι κάθε ιδιωτική επιχείρηση - εργοδότης του ιδιωτικού τομέα, που ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα και απασχολεί, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, 100 τουλάχιστον άτομα. Ωφελούμενοι της Δράσης είναι γονείς παιδιού, ηλικίας από 6 μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών, που απασχολούνται με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, στην εγκατάσταση, στην οποία δημιουργείται ο χώρος φύλαξης, ανεξάρτητα από λοιπές παροχές που δικαιούνται να λάβουν ή λαμβάνουν από τον εργοδότη για τη φροντίδα του παιδιού.

Κάποια από τα βασικά άρθρα για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ:

Ψηφιακό Μητρώο στον ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ

Στην Δημόσια Υπηρεσία  Απασχόληση δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), και στο οποίο εγγράφονται οι αναζητούντες εργασία, πλην όσων είναι ήδη εργαζόμενοι.

Η ενεργή αναζήτηση εργασίας των αναζητούντων εργασία που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. εκπληρώνεται με τους εξής τρόπους:

  1. Αποδοχή προσφερόμενης θέσης εργασίας, εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης,
  2. συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης που υποδεικνύονται από τη Δ.ΥΠ.Α., και
  3. συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο, ιδίως κατά την κατάρτιση ή αναθεώρηση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης

Κυρώσεις και διαγραφή των ανέργων από τις παροχές

Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις (3) προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή των παροχών της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 20 και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο Δ.ΥΠ.Α. για δύο (2) έτη.

Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη Δ.ΥΠ.Α., διακόπτεται η καταβολή παροχών και διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο για 6 μήνες.

Παράταση του επιδόματος ανεργίας

 

Αναζητών εργασία που λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και προσλαμβάνεται σε θέση μισθωτής εργασίας πριν από τη λήξη της ανώτατης διάρκειας που προβλέπεται για το επίδομα ή την ενίσχυση που λαμβάνει, εξακολουθεί να λαμβάνει τις αντίστοιχες παροχές μειωμένες κατά το ήμισυ μέχρι τη λήξη της αντίστοιχης ανώτατης διάρκειας του επιδόματος ή της ενίσχυσης.

Η παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας δεν μπορεί να εφαρμόζεται περισσότερες από μία (1) φορές εντός της ίδιας τριετίας για τον ίδιο αναζητούντα εργασία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις