Breaking news

emvolio
A

Καταργείται από σήμερα, Παρασκευή 15 Απριλίου, το πρόστιμο των 100 ευρώ στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά η άρση του μέτρου δεν έχει απεριόριστη ισχύ αφού, όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χτες και φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, η απόφαση αυτή αφορά το το χρονικό διάστημα από την 15η Απριλίου 2022 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2022.

Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση αναφέρει πως ο υπουργός Υγείας απόφασίζει, «την αναστολή εφαρμογής του άρθρου 24 του ν. 4865/ 2021, περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, για το χρονικό διάστημα από την 15η.4.2022 έως και την 30ή.9.2022».

Εκτός βέβαια από το πρόστιμο των 100 ευρώ, και η άρση των υπόλοιπων μέτρων που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας έχει «ημερομηνία λήξης».

Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας Covid – 19, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ ξεκαθάρισε πως όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

Τα μέτρα που καταργούνται 

Έτσι από την 1η Μαΐου και έως τις 31 Αυγούστου θα ξεχάσουμε για λίγο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης  για την πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Παράλληλα, επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από την 1η Μαΐου 2022 καταργούνται και τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Η υποχρέωση των ανεμβολιάστων εργαζομένων για rapid test δεν αίρεται αλλά από την 1η Μαΐου μειώνεται ο αριθμός των rapid test σε ένα την εβδομάδα, από δύο που ισχύει σήμερα.

Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις