CLOSE

Breaking news

seismos
A

Μικρή είναι η πιθανότητα να δώσουν σεισμό 5,5 Ρίχτερ τα ρήγματα στην περιοχή της Θήβας, που παρουσιάζουν από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα έντονη διέγερση, σύμφωνα με τον ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά. Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, η έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή προέρχεται από μία έκταση με μικρά ρήγματα, τα οποία δε συνδέονται με άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Θήβας αλλά και γειτονικών αυτής περιοχών (π.χ. Αταλάντης, Ερυθραίας – Ωρωπού κτλ.).

«Αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, το μήνυμα – ‘’κλειδί’’ στην υπόθεση. Ότι τα ρήγματα μεταξύ της Θήβας και του Νεοχωρακίου, περιοχή που δίνει συνεχή σεισμική δραστηριότητα από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, δεν είναι μεγάλα και δε συνδέονται με μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής. Εκτιμώ ότι η περιοχή Θήβας – Νεοχωρακίου δεν έχει δυναμικό για σεισμό πάνω από 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, είναι μικρή η πιθανότητα να δώσει σεισμό ακόμα και 5,5 βαθμών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γκανάς.

Σμηνοσεισμούς δείχνει η σεισμική ακολουθία

Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, προσομοιάζει περισσότερο με το ενδεχόμενο να πρόκειται για σμηνοσεισμούς (πολλοί μικροί σεισμοί που γίνονται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα) και όχι για προσεισμούς, ώστε να επίκειται η διενέργεια ενός μεγάλου σεισμού.

«Χρειάζονται, βέβαια και άλλα δεδομένα, για να πούμε κάτι με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως, η σεισμική εξέλιξη στην περιοχή της Θήβας, εκεί όπου βρίσκονται τα επίκεντρα των σεισμών, προσομοιάζει περισσότερο με σμηνοσεισμούς. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο, κατά τις οποίες παρατηρήθηκε μία σεισμική έξαρση για αρκετούς μήνες, χωρίς να γίνει τελικά ένας μεγάλος σεισμός. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν γίνει συνολικά 2.600 σεισμοί και τα επίκεντρα όλων βρίσκονταν σε μία έκταση οκτώ χιλιομέτρων, μεταξύ Θήβας και Νεοχωρακίου», υποστηρίζει ο κ. Γκανάς.

Το γεγονός ότι στην περιοχή της Θήβας που βρίσκονται τα επίκεντρα των σεισμών δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, σημειώνει στο ethnos.gr και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος έχει μελετήσει τα ρήγματα όλης της ευρύτερης περιοχής. Όπως λέει, με βάση το ιστορικό της πρόκειται για περιοχή μικρής ή μεσαίας σεισμικότητας, η οποία μπορεί να δώσει σεισμό το πολύ μέχρι 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Χρειάζονται μέτρα προφύλαξης από τους κατοίκους

Τη ανάγκη λήψης από τους κατοίκους της περιοχής προληπτικών μέτρων προφύλαξης και αυτοπροστασίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν ακόμα και στο ελάχιστης πιθανότητας ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός, σημειώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.

«Ένας σεισμός 5 ή 5,5 Ρίχτερ με εγγύτητα σε μία αστική περιοχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ακόμα και χωρίς να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές. Να θυμίσω ότι στη Σάμο τα δύο παιδιά δεν έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό, αλλά από τον τοίχο που έπεσε μετά το σεισμό, στο σημείο από το οποίο περνούσαν. Υπάρχουν άπειρα προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούν να ληφθούν από τους κατοίκους. Για παράδειγμα, μέσα στο σπίτι μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τα αντικείμενα αλλά και να περιορίσουμε ή να άρουμε σημεία επικινδυνότητας του ακινήτου. Επίσης, τα παιδιά δεν πρέπει να φεύγουν από το σχολείο κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από ένα σεισμό. Έχουμε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου σημειώνοντας μικροί και μεσαίοι σεισμοί για διάστημα έξι μηνών ακόμα και για διάστημα 1,5 χρόνου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Παπαζάχος.

 

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

Τι αλλάζει από 1η Μαΐου για πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ – Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε μετά από τροχαίο ο θρυλικός ποδοσφαιριστής Φρέντι Ρινκόν

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις