CLOSE

Breaking news

seismos
A

Η σεισμική έξαρση στη Θήβα και τη γύρω περιοχή πιθανόν θα σβήσει, όπως εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσέλέντης.

Όμως, ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε ότι το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο, μας κάνει πιο επιφυλακτικούς.

Σήμερα και αύριο ο καθηγητής θα επισκεφθεί την περιοχή για να συναντηθεί με δημάρχους και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ενώ θα τοποθετήσει όργανα καταγραφής των δονήσεων, ξεκινώντας το μεσημέρι από τη Χαλκίδα και αύριο θα συνεργαστεί με το Συντονιστικό Όργανο στη Λειβαδιά.

Παπαδόπουλος για Θήβα: «Καμπανάκι» ακόμα και για σεισμό 6,2 Ρίχτερ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την προσεισμική ακολουθία στη Θήβα.

Υπάρχει «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή», υπογραμμίζει.

Ο σεισμός των 3,9 Ρίχτερ στις 10 Απριλίου χτύπησε εκ νέου καμπανάκι, ενώ είχε να καταγραφεί σεισμός τέτοιου μεγέθους από τις 11 Ιουλίου, γεγονός που επανέφερε την ανησυχία των κατοίκων για τον «χορό» των Ρίχτερ κάτω από τα πόδια τους, αλλά και από την βοή που συνοδεύει αρκετές από τις δονήσεις.

Μελετώντας το πλήθος των στοιχείων που προκύπτουν από την έξαρση σεισμικότητας στη Θήβα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιοι δείκτες «αποκαλύπτουν» χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας, πανομοιότυπης με του Αρκαλοχωρίου, με «σημαντική πιθανότητα για ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή, ανάλογο των 6,2 Ρίχτερ που είχαν χτυπήσει τη Θήβα το 1894».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις