Για πρώτη φορά φέτος το Πάσχα, το πατροπαράδοτο έθιμο του ψησίματος του οβελία, τίθεται σε… κίνδυνο και πολλοί, μπορεί να μην καταφέρουν να το απολαύσουν.
Οχι, γιατί έτσι το έφεραν οι καιροί και υπήρξε κάποια στροφή στα διατροφικά μας έθιμα, ούτε γιατί θα μας τα χαλάσει ο καιρός, αλλά γιατί η αγορά του ξυλοκάρβουνου βρίσκεται πλέον και αυτή σε κρίση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων και της ακρίβειας.
Ενας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κάρβουνου στην Πάτρα, ο Χρήστος Ζήρος, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η αγορά έχει… ξεμείνει από κάρβουνο. «Φέτος ξεχάστε το σούβλισμα του αρνιού και ετοιμάστε τους φούρνους», είπε μεταξύ σοβαρού και… αστείου ο κ. Ζήρος, για να περιγράψει την κρίση που επικρατεί στην αγορά.
Ο ίδιος πέρυσι τέτοια εποχή είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου στην επιχείρησή του, ενώ φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους.
Οπως εξήγησε, αυτή την εποχή, η αγορά κυριαρχείται από εισαγωγές, οι οποίες πλέον έχουν γίνει πανάκριβες λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο αυτού εμπορεύματος.
Ενα κοντέινερ κόστιζε πριν από έναν χρόνο 2000 – 3000 ευρώ και σήμερα η τιμή του έχει ξεπεράσει τις 15000 ευρώ, είπε ο κ. Ζήρος. Σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, ένα δεκάκιλο σακί ξυλοκάρβουνου, κοστίζει σήμερα γύρω στα 20 ευρώ, από 8 που κόστιζε πέρυσι.
Και αν η έλλειψη ξυλοκάρβουνου, χαλάσει την διάθεση σε κάποιους από εμάς, που δεν θα βρίσκουμε ένα σακί με κάρβουνα για να ψήσουμε τον πασχαλινό οβελία, τι να πουν οι επαγγελματίες και οι ψησταριές;