Breaking news

stratiwtikes_dynameis
A

Αναρτήθηκε η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας για τον καθορισμό της αποζημίωσης του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που θα μεταβεί για στρατιωτική αποστολή με τίτλο « IAMD Concept » στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με την απόφαση και τα όσα αναγράφοντα η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να στείλει στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία για τη συμμετοχή στη στρατιωτική αποστολή « IAMD Concept » ετήσιας διάρκειας με στόχο, την  « Ανάπτυξη και επιχειρησιακή, λειτουργική και διοικητική υποστήριξη ελληνικών οπλικών συστημάτων σε ξένο έδαφος ». Η απόφαση διευκρινίζει ότι από τις σχετικές διατάξεις προκαλείται οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022, η οποία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 4.123.680 ευρώ.

Πόλεμος της Υεμένης: Η ανάμειξη της Ελλάδας 

Εκτός του οικονομικού μέρους, η στρατιωτική ανάμειξη της Ελλάδας σε πόλεμο που διεξάγει μια τρίτη χώρα προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι ανατρέπει το κυρίαρχο δόγμα αμυντικής πολιτικής της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικά το βασιλικό καθεστώς στο Ριάντ χωρίς να έχει ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή και χωρίς να έχει υπάρξει η κατάλληλη επεξεργασία των δεδομένων και του διακυβεύματος μιας τέτοιας επιλογής, δείχνει βεβιασμένη. 

Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας σε πολεμικές ενέργειες τρίτης χώρας, τη στιγμή που δεν πλήττονται τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στη στρατιωτικοποίηση του αμυντικού δόγματος, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος είχαν φέρει στη Βουλή την επίμαχη συμφωνία, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας σε επεκτατικές και επιθετικές στρατιωτικές κινήσεις της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική, Σαχέλ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει τότε σε συνέντευξή του στη εφημερίδα « Τα Νέα » ότι « η περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και η κατάσταση εκεί αποτελεί απειλή αστάθειας για ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω γειτνίασης με τη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο ». Ο ίδιος είχε μιλήσει και για « εκκολαπτόμενες εστίες αστάθειας με ομάδες τρομοκρατικών οργανώσεων και τζιχαντιστών που αναλαμβάνουν δράση στην περιοχή », υπογραμμίζοντας ακόμα ότι η εμπλοκή της Ελλάδας « δεν έχει σχέση με κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, αλλά με ένα ζοφερό μέλλον αστάθειας και απειλών ασφαλείας ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις