Breaking news

jakarta
A

Σε μία νέα τοποθεσία, στο νησί Βόρνεο, μεταφέρεται η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, παρότι μόνο ένα μέρος του νησιού είναι μέρος της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Μαλαισία και ένα μικρό μέρος του στο Μπρουνέι.

Η νέα πρωτεύουσα είχε επιλεγεί μεταξύ περισσότερων από 80 επιλογών από τον Πρόεδρο της χώρας Joko Widodo και αναδείχθηκε επειδή αντικατόπτριζε τη γεωγραφία της Ινδονησίας, όπως δήλωσε ο Suharso Monoarfa, ο υπουργός αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Η απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας είχε τεθεί στο τραπέζι πριν από περίπου δύο χρόνια, διότι η σημερινή πρωτεύουσα, η Τζακάρτα (που βρίσκεται στο νησί Ιάβα) , βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 25 εκατοστών κάθε χρόνο. 

Οι βουλευτές της χώρας αποφάσισαν το 2019  πως η νέα πρωτεύουσα θα είναι η Νουσαντάρα στην ζούγκλα του Καλιμαντάν, που βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ασίας, το Βόρνεο. Η καθυστέρηση της μεταφοράς οφείλεται εκτός από τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν και στην πανδημία.

Εκεί πρόκειται να ανεγερθούν μεταξύ άλλων νέα κτήρια για την κυβέρνηση, ένα προεδρικό μέγαρο, αλλά και 100.000 νέα σπίτια που θα φιλοξενήσουν 320.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να επιταχύνει τη ρύπανση στο Ανατολικό Βόρνεο και να συμβάλει στην καταστροφή των τροπικών δασών που φιλοξενούν ουρακοτάγκους, αρκούδες και μακρυμύτητες πιθήκους.

Η μεταφορά θα ξεκινήσει επίσημα το 2024 και αναμένεται να έχει κόστος έως και 32 δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Τζακάρτα φιλοξενεί περίπου 10 εκατ. άτομα, ενώ περίπου 40 εκατ. άνθρωποι μένουν σε γειτονικές κωμοπόλεις. Αυτή τη στιγμή περίπου η μισή έκταση της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, ενώ σύμφωνα με το World Economic Forum εκτιμάται πως μέχρι το 2050 το 95% της πρωτεύουσας μπορεί να έχει εξαφανιστεί, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων, των συχνών πλημμυρών και της έντονης άντηλης νερού που οδηγεί σε υποχώρηση του εδάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και άλλες χώρες έχουν μεταφέρει στο παρελθόν τις πρωτεύουσές τους. Η Μιανμάρ για παράδειγμα μετέφερε σε πιο κεντρική τοποθεσία την πρωτεύουσά της το 2005, ενώ την δεκατία του 1950 η Βραζιλία δημιούργησε την Μπραζίλια σε μία κενή έκταση. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις