Breaking news

αεροπλάνα
A

Προειδοποίηση έχουν εκδώσει ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EASA), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) των ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των προσπαθειών παρεμβολής στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης.

H ευρωπαϊκή αρχή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ευρώπη (EASA) δημοσίευσε προειδοποίηση για πιθανή παρεμβολή στο σήμα δορυφορικής πλοήγησης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί ένα μήνα.

Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που οι προσπάθειες επηρεασμού του σήματος GPS/Galileo μπορεί να οδηγήσουν σε απειλή για την εναέρια κυκλοφορία ή ακόμη και αεροπορικό δυστύχημα.

Στην προειδοποίηση του Οργανισμού σημειώνεται ότι οι πιλότοι μπορεί να δυσκολευτούν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση του αεροσκάφους. Επιπλέον, η αδυναμία ορθού προσδιορισμού του ύψους του αεροσκάφους μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, παρατηρήθηκε λανθασμένη λειτουργία του εποχούμενου εξοπλισμού.

Οι SOS περιοχές

Τα αποτελέσματα της εμπλοκής του GNSS ή/και πιθανής πλαστογράφησης παρατηρήθηκαν από αεροσκάφη σε διάφορες φάσεις των πτήσεων τους, που οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε εκ νέου δρομολόγηση ή ακόμη και σε αλλαγή προορισμού λόγω της αδυναμίας εκτέλεσης ασφαλούς διαδικασίας προσγείωσης.

Το μέγεθος των προβλημάτων που προκαλούνται από μια τέτοια διακοπή θα εξαρτηθεί από την έκταση της σχετικής περιοχής, από τη διάρκεια και τη φάση της πτήσης του πληγέντος αεροσκάφους.

Γίνεται λόγος για την Περιοχή Καλίνινγκραντ, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα και γειτονικά κράτη, την Ανατολική Φινλανδία, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κύπρο, την Τουρκία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ, καθώς και το Βόρειο Ιράκ.

Παρόμοιο μήνυμα εξέδωσε και η αμερικανική πλευρά, δηλαδή το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας και ο Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA).

Τα παραπάνω ιδρύματα συνέστησαν στους φορείς εκμετάλλευσης υπηρεσιών να ελέγχουν την ασφάλεια της πρόσβασης σε αυτά τα εργαλεία και, στο μέτρο του δυνατού, να την ενισχύουν, π.χ. εισάγοντας την επαλήθευση σε δύο βήματα.

Οι προειδοποιήσεις συνδέονται στενά με την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία που συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις