Όλο και περισσότερα στοιχεία επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι το σύνδρομο Long Covid θα μας απασχολήσει άμεσα αφού αποτελεί την Νο1 απειλή για τη δημόσια υγεία μετά τον κορονοϊό. Το σύνδρομο Long Covid περιλαμβάνει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που επιμένουν ή που εμφανίζονται ένα μήνα -ή και περισσότερο- μετά τη λοίμωξη με Covid-19 και συνεχίζουν για 4 έως 12 εβδομάδες, χωρίς να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε κάποια άλλη πάθηση.
Τα ευρήματα διεθνών μελετών υποστηρίζουν ότι το 30% όσον έχουν νοσήσει από κορονοϊό θα πληγεί και από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, ακόμα και στον εγκέφαλο, με συμπτώματα όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης, η σύγχυση, η κόπωση και η κατάθλιψη, καθώς και άλλες συνέπειες στην καθημερινότητά του.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας, το 2% του πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα Long Covid. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν επηρεάζει μόνο τους ενήλικες, αλλά "χτυπά" και τα παιδιά. Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ καταγράφει ότι το 11,2% των παιδιών αναφέρουν συμπτώματα Long Covid όσο αναρρώνουν από τον κορονοϊό και, μάλιστα, περίπου το 4,6% από αυτά εμφανίζει συμπτώματα ακόμη και έξι μήνες μετά.
Οι εγκυμονούσες και οι λεχώνες είναι άλλη μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα όσον αφορά το σύνδρομο Long Covid. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας βάσει των επίσημων στοιχείων, το 2021 μολύνθηκαν με κορονοϊό συνολικά 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Από τις ανεμβολίαστες, 226 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη Covid-19, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και πέντε απεβίωσαν. Αντίθετα, από τις εμβολιασμένες μόλις πέντε νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη Covid-19, και καμία δεν έχασε τη ζωή της από κορονοϊό.
Εμβολιασμός: Η καλύτερη προστασία στο σύνδρομο Long Covid
«Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά», όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.
Μάλιστα, ακόμη και για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν με τα διαθέσιμα εμβόλια τεχνολογίας mrna, πλέον υπάρχει και στην Ελλάδα η εναλλακτική του εμβολίου Novarax. Πρόκειται για εμβόλιο παρόμοιο με αυτό της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο και δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των mrna εμβολίων.
Φυσικά, ο κύκλος των εμβολιασμών πρέπει να συνοδεύεται από σωστά μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού και τήρηση των ισχύοντων μέτρων και κανονισμών.
Σύλλογος Ασθενών Long Covid - Μια δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας
Για την ενημέρωση και την στήριξη όσον νοσούν ή θα νοσήσουν μελλοντικά από το σύνδρομο Long Covid, έχει δημιουργηθεί η Ελληνική Ένωση ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες του Covid-19. Η πρωτοβουλία αυτή αρχικά ξεκίνησε στο Facebook, όταν μια ομάδα ασθενών και ιατρών δημιούργησε τη σελίδα "Long Covid ελληνική ομάδα υποστήριξης". Εκεί άτομα που υπέφεραν από συμπτώματα ακόμα και μήνες μετά τη μόλυνσή τους με κορονοϊό, μπορούσαν να ανταλλάσουν εμπειρίες μεταξύ του και να ενημερώνουν τους επιστήμονες υγείας για τις επιπτώσεις και τα προβληάματα που αντιμετώπιζαν.
Στην ιστοσελίδα του συλλόγου θα βρείτε συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που πάσχουν από Long Covid με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Στο επίκεντρο του συλλόγου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κράτους, της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την πάθηση, αλλά και η διάδοση του μηνύματος ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Covid συνιστούν μια δεύτερη πανδημία εντός της πανδημίας με ανυπολόγιστες αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή των ασθενών.