Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τους πνιγμούς στη χώρα μας. Το 2024 καταγράφηκαν 388 θάνατοι από πνιγμό, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει ήδη τους 91. Οι κύριες αιτίες περιλαμβάνουν την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, την κατανάλωση αλκοόλ και την έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Η Ελλάδα, με 6.000 νησιά και νησίδες και συνολική ακτογραμμή 13.676 χιλιομέτρων – 11η στον κόσμο ανάμεσα σε 195 χώρες – κατέχει δυστυχώς μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές: κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα.
«Οι λόγοι για τους οποίους κινδυνεύει ένας άνθρωπος είναι συνήθως η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του και, κατά κύριο λόγο, η κατανάλωση τροφής ή αλκοόλ πριν από την είσοδο στο νερό», δήλωσε στο MEGA ο ναυαγοσώστης Χρήστος Παζαΐτης.
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στους πνιγμούς στη θάλασσα. Ένας στους 17 πνιγμούς που καταγράφονται ετησίως στην Ε.Ε. συμβαίνει στη χώρα μας.
Τα στοιχεία των τελευταίων ετών
- 2023: 398 θάνατοι από πνιγμό
- 2024: 388 θάνατοι
- 2025 (Ιαν.–Ιούν.): 91 θάνατοι – μείωση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024
«Τα περισσότερα ατυχήματα, δυστυχώς, συμβαίνουν σε Έλληνες, κατά 85% σε άντρες, και κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ακολουθούν τα μικρά παιδιά», ανέφερε στο MEGA ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας, Νίκος Γιοβανίδης.
Το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης
Η ναυαγοσωστική κάλυψη στις ελληνικές παραλίες παραμένει ελλιπής για το μεγαλύτερο μέρος της θερινής περιόδου.
«Οι πνιγμοί δεν γίνονται πάντα εκεί που υπάρχουν ναυαγοσώστες. Οι περισσότεροι πνιγμοί συμβαίνουν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Την 1η Ιουνίου, οι περισσότερες παραλίες δεν έχουν κάλυψη, ενώ τον Αύγουστο περίπου το 95% διαθέτει», πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης.
Η πρόληψη και η εκπαίδευση μικρών και μεγάλων είναι καθοριστικές για να μειωθούν τα δυστυχήματα και να γίνει η θάλασσα ασφαλής για όλους.