Breaking news

epidoma
A

Αυξημένη δόση επιδόματος παιδιού και διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν πριν το Πάσχα, οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, σύμφωνα με τα μέτρα στήριξης που εξειδίκευσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας εξειδικεύοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα λάβει τέσσερα νέα μέτρα, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των νοικοκυριών, κυρίως της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων, καθώς και των επιχειρήσεων από την ακρίβεια.

Στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού τον Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος τον Απρίλιο.

Παράλληλα, διπλή δόση επιδόματος θα λάβουν και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όλες οι παρεμβάσεις

Όλες οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός έχουν ως εξής:

Ενισχύονται πριν από το Πάσχα 1,4 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά:

  • Χορηγείται επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες
  • Χορηγείται επίδομα 200 ευρώ στα ΑμεΑ
  • Χορηγείται διπλή δόση στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 324 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, συνεχίζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου και επιδοτούνται και επιχειρήσεις. Το κόστος για τον Απρίλιο είναι 640 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση καυσίμων

Με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, που θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια θα γίνεται η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων για 3 μήνες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κάρτα θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Θα δηλώνεται στο gov.gr ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία) ανά δικαιούχο. Όσοι δεν έχουν smart phones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό. Για την ηπειρωτική χώρα, η επιδότηση θα είναι 0,22 ευρώ ανά λίτρο, ή συνολικά 40 ευρώ το τρίμηνο για κατανάλωση 60 ευρώ ανά μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για παράδειγμα, ότι με τιμή αμόλυβδης τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,88 ευρώ ανά λίτρο για τα 60 λίτρα.

Για το diesel κίνησης, η τελική επιδότηση είναι 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο.

Στα 72 ευρώ η επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο

Ο κύριος Σκρέκας, εξειδίκευσε τα μέτρα που αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα διπλασιάζεται και η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμα ότι θα δοθεί έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις