Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι ενεργειακοί φορείς της χώρας, καθώς το παρατεταμένο κύμα καύσωνα προκαλεί ραγδαία αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής – μεσημέρι και βράδυ. Η συνεχής επιβάρυνση του συστήματος εγκυμονεί τον κίνδυνο για τοπικές διακοπές ρεύματος, με τις τεχνικές υπηρεσίες να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, έχουν ήδη ανασταλεί όλες οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμα σημεία ανά την επικράτεια, έτοιμα να επέμβουν άμεσα σε περιπτώσεις βλαβών. Επιπλέον, όλες οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης έχουν μετατεθεί για μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα του δικτύου.
Ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας
Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης προειδοποιεί πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επαρκούν για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης κατά τις κρίσιμες ώρες, ειδικά όταν περιορίζεται η δυνατότητα εισαγωγών ρεύματος από το εξωτερικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι βραδινές ώρες του Σαββατοκύριακου και τα μεσημέρια των εργάσιμων ημερών είναι οι πιο ευάλωτες περίοδοι.
«Το σύστημα ηλεκτροδότησης λειτουργεί στα όριά του. Εάν προκύψει κάποια αστοχία, ενδέχεται να εφαρμοστούν προγραμματισμένες διακοπές για την αποσυμφόρηση του δικτύου», τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας
Την Κυριακή 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΡΑΑΕΥ. Στόχος ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης και η λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η πλειονότητα των προβλημάτων στο δίκτυο εντοπίζεται σε υπόγεια καλώδια, ενώ οι βλάβες σε υποσταθμούς αποκαθίστανται κατά μέσο όρο εντός δύο ωρών. Ο υπουργός Σταύρος Παπασταύρου επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ενεργειακές υποδομές, καλώντας ταυτόχρονα τους εμπλεκόμενους να διατηρήσουν υψηλή ετοιμότητα.
«Η συνεχής παρακολούθηση και η εγρήγορση των υπηρεσιών είναι κρίσιμες κατά τη διάρκεια του θέρους», υπογράμμισε ο Υπουργός.
Συστάσεις στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας
Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να υιοθετήσουν απλές πρακτικές για να βοηθήσουν στη μείωση της ζήτησης:
- Αποφυγή χρήσης ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής (14:00–18:00 και 21:00–23:00)
- Ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς Κελσίου
- Προτίμηση στη χρήση ανεμιστήρων όπου είναι δυνατό
- Αποφυγή ταυτόχρονης λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συσκευών
Η ενεργειακή επάρκεια, εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, απαιτεί τη συνεργασία όλων — τόσο των αρχών όσο και των πολιτών.