Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του yπουργείου Κλιματικής Κρίσης, για αύριο Κυριακή, 12 Ιουλίου 2025, πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Αττική και Αργολίδα
- Βοιωτία, Κορινθία Εύβοια
- Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, και Ικαρία
- Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Οι οδηγίες για τους πολίτες
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
- κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού
- χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης
- χρήση υπαίθριων ψησταριών
- κάπνισμα μελισσών
- ρίψη αναμμένων τσιγάρων
- καύση των αγρών
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.