Η υπόθεση των τριών κοριτσιών που χάθηκαν στην Πάτρα, συνεχίζει να απασχολεί ιδιαιτέρως, καθώς μέσα από τη σχετική ανάρτηση του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων κοινοποίησε ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.
Ειδικότερα ο ιατροδικαστής φαίνεται να συνδέει με αυτόν τον τρόπο τα ευρήματα σε έκθεση περί «εκφύλισης ηπατικών κυττάρων» με τη βιβλιογραφία. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων» και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».
Η σχετική ανάρτηση:
Συγκεκριμένα να σημειωθεί ότι στην ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας υπάρχει μία σημείωση για «εκτεταμένη κενοτοποιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αυτή η αλλοίωση μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη οξυγόνου στα παιδιά.
Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στο MEGA, πριν από λίγες μέρες είχε πει ότι «Τα στοιχεία προέρχονται από τη δημοσιοποίηση όλων των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι με τα συγκεκριμένα ευρήματα, το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου τουλάχιστον ως σενάριο στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά (σ.σ. Ίριδα, Μαλένα)». Ενώ πρόσθεσε ότι «Ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία είναι μια διαδικασία που θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Το εάν υπάρχει ένα ανθρώπινο χέρι ή κάποιο άλλο μέσο θα διερευνηθεί».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Θανάση Κατερινόπουλου για προσπάθεια ορισμένων να καλυφθούν οι μώλωπες στο πρόσωπο ενός εκ των παιδιών, ο ιατροδικαστής σημείωσε ότι «Οι ιατροδικαστές πρέπει να καταγράφουν σε κάθε έκθεση κάθε κάκωση που προκύπτει κατά την εξέταση του σώματος. Καταγράφουμε όλα τα ευρήματα. Αν υπήρχαν εκχυμώσεις θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί. Οι ιατρικοί φάκελοι στα παιδιά που παρέμεναν νοσηλευόμενα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Στο πρώτο παιδί θα μας πουν αν υπήρξε ηπατική ανεπάρκεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέων.
Σε ιερά εξέταση το πρόβλημα της «ηπατικής ανεπάρκειας» της Μαλένας
Μόλις χθες διαψεύσθηκε ότι έχει διοχετευθεί από την Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών πως στο περιεχόμενο του υπό έκδοση πορίσματος για το θάνατο της Μαλένας δεν ήταν αιτία η ηπατική ανεπάρκεια.
Η Μαλένα: Δεν «έφυγε» από ηπατική ανεπάρκεια – Η επιτροπή ιατροδικαστών απορρίπτει την αρχική αιτία
Δεν παραξένεψε, ούτε αιφνιδίασε η διάψευση, που δόθηκε στη πληροφόρηση της εφημερίδας «Πελοπόννησος», πράγματι, δεν προερχόταν από επαφή μας με τον προϊστάμενο της Νίκο Καρακούκη και τα άλλα δύο μέλη της άτυπης Επιτροπής που επανεξετάζει τις Ιατροδικαστικές Εκθέσεις της Μαλένας και της Ιριδας.
Τι διαψεύστηκε και τι ισχύει για το πόρισμα θανάτου της Μαλένας
Δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής, άρα δεν έχει συνταχθεί ακόμη πρόταση, κάτι που αναφέραμε και χθες. Είναι, ωστόσο, σε πλήρη ισχύ η βεβαιότητα επίσημων ιατροδικαστικών κύκλων – όπως έγραψε χθες η «Π» – ότι «η αιτία του θανάτου της Μαλένας κατά 99% δεν ήταν η ηπατική ανεπάρκεια».
Το νέο επεισόδιο σε καφετέρια με τη μάνα των τριών κοριτσιών
Οι κύκλοι που έχουν συνεργασία και άρα «εσωτερική» πληροφόρηση από την Κεντρική Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών επέμειναν και χθες ότι «Θα εκπλαγούν αν δεν αποκλεισθεί η ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου της Μαλένας». Οι ίδιοι ιατροδικαστικοί κύκλοι έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η «άτυπη επιτροπή» συστήθηκε ερήμην τους και σ’ αυτήν συμμετέχει η ιατροδικαστής που κατέληξε ότι αιτία θανάτου είναι η ηπατική ανεπάρκεια, παρατηρώντας ότι θα έλθει σε δύσκολη θέση αν τελικά αναγκασθεί να διαψεύσει τον εαυτό της.