Breaking news

xionia
A

Νέα επιβάρυνση φέρνει στους οδηγούς των οχημάτων η απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, όλων των κατηγοριών, να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό και την κακοκαιρία «Ελπίδα», η κυβέρνηση βγάζει την απόφαση αυτή με «σκοπό» την διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των αυτοκινήτων που κινούνται σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

Η υποχρέωση για την κατοχή αντιολισθητικών αλυσίδων αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Να σημειωθεί ότι:

  • Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.
  • Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό M+S. 

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  1. να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά
  2. να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους

Πρόστιμο ύψους 80 ευρώ 

Σύμφωνα με τη απόφαση, οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να διεξάγουν οπτικό έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κατάλληλων αντιολισθητικών. Τα αντιολισθητικά, πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ

Οδηγίες τοποθέτησης και τεχνικές Προδιαγραφές

1. Τα αντιολισθητικά πρέπει να είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

  • Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.
  • Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Επιπλέον, τα  αντιολισθητικά τοποθετούνται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις