Μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εξαρθρώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν στη σύλληψη έξι ατόμων.
Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν νοικιάσει στο Ηράκλειο ένα σπίτι στο οποίο αποθήκευαν τις αρχαιότητες και τις παρουσίαζαν στους ενδιαφερόμενους, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν περισσότερα από 40 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία και εικάζεται πως είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας, ωστόσο οι Αρχές είναι ακόμα σε αναμονή της αξιολόγησής τους από την Εφορία Αρχαιοτήτων.
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα cretalive.gr, μεταξύ των συλληφθέντων, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου -πέντε στην Κρήτη και ένας στη Χαλκίδα- βρίσκεται και διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας, ο οποίος είναι γνωστός στην πόλη.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση έγινε γνωστή από τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με πολλές σοβαρές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας. Η έρευνα έφερε στο φως περισσότερα ευρήματα, πολλά εκ των οποίων είναι:
- κυκλαδίτικα εδώλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και άλλα αγαλματίδια.
Στη διερεύνηση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας πήραν μέρος 25 αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αθήνας, αλλά και υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στους Ατσιπάδες Μονοφατσίου, όπου και βρήκαν τα αρχαία.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, σε περιοχή της Κρήτης, συνολικά -6- άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νομοθεσιών για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υποχρέωση δήλωσης των ανιχνευτών μετάλλων ή άλλων οργάνων διασκόπησης, καθώς και για τα όπλα και ναρκωτικά.
Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω -έχοντας διαρκή δράση- κατείχαν αρχαιότητες και παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση αγοραστών, με σκοπό την μεταπώλησή τους.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:
- μέλος της οργάνωσης διεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,
- ορισμένα μέλη είχαν –κατά περίπτωση- το ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων,
- έτερο μέλος λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, ενώ
- το έκτο μέλος είχε αναλάβει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές.
Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, όπου οι ανωτέρω προσπάθησαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον -46- αρχαιότητες.
Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 15 λυχνάρια,
- 17 διάφορα ειδώλια και τμήματα αυτών,
- 3 διάφορα αγγεία και τμήματα αυτών,
- πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι),
- εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας,
- 5 διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών,
- μαρμάρινη παιδική κεφαλή,
- 3 οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων,
- 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 1 μη λειτουργικό περίστροφο,
- 17 φυσίγγια και 95 αβολίδωτα φυσίγγια,
- συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους -14- γραμμάριων,
- ανιχνευτής μετάλλων νερού, 3 μηχανήματα- συσκευές και 3 δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων,
- 2 ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και 1 σύστημα ραβδοσκοπίας,
- 6 κινητά τηλέφωνα, 2 καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και
- 3.030 ευρώ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και σε βάρος ατόμου, καθώς στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο.
Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.».