Παράταση 45 ημερών της προθεσμίας καθαρισμού οικοπέδων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει ο καθαρισμός των οικοπέδων που, όπως είπε, πέρυσι χωρίς αμφιβολία προστάτεψε περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.
«Σωστά δόθηκε παράταση ως τις 15 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός καλώντας σε μεγαλύτερο αριθμό καθαρισμών στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας έναντι ενός φαινομένου που θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στην αντιμετώπισή του.
Σημειώνεται πως η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την παράταση της προθεσμίας με επιστολή της προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη με την οποία ζήτησε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προθεσμία της 30ης Απριλίου ανεδαφική και ανεφάρμοστη.
Ποιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων
Σύμφωνα με σχετική Πυροσβεστική Διάταξη οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
- περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
- περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
- εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ (α) και (β) κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
- εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Υπενθυμίζεται ότι ο απαιτούμενος καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται άμεσα σε επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κλπ των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν κάνουν δήλωση οι ιδιοκτήτες
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν το «καμπανάκι» ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης στην πλατφόρμα ενώ σε περίπτωση μη υποβολής της στο Εθνικό Μητρώο προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.
Επιπλέον σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.