Breaking news

Απρίλιος και άνοιξη
A

Η 1η Απριλίου είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στις φάρσες και τα αθώα ψέματα, μια παράδοση με άγνωστη αλλά συναρπαστική προέλευση. Πώς, όμως, ξεκίνησε αυτή η συνήθεια;

Οι πιθανές καταβολές της Πρωταπριλιάς

Η αλλαγή του ημερολογίου (Γαλλία, 16ος αιώνας)

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες αποδίδει την Πρωταπριλιά στην αλλαγή του γαλλικού ημερολογίου το 1564. Ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ όρισε την 1η Ιανουαρίου ως νέα Πρωτοχρονιά, αντικαθιστώντας την προηγούμενη ημερομηνία, την 1η Απριλίου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είτε αγνόησαν την αλλαγή είτε δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο. Οι υπόλοιποι τους κορόιδευαν, στέλνοντάς τους ψεύτικες προσκλήσεις για ανύπαρκτες γιορτές ή σκαρώνοντας φάρσες εις βάρος τους.

Κέλτικες και Ρωμαϊκές ρίζες

Αναφορές σε εορτασμούς γεμάτους φάρσες υπάρχουν και σε παλαιότερους πολιτισμούς. Οι Κέλτες γιόρταζαν την έλευση της άνοιξης με τελετουργίες που περιλάμβαναν πειράγματα και φάρσες. Οι Ρωμαίοι, επίσης, είχαν εορτές όπως τα Λουπερκάλια και τα Χιλάρια, όπου το γέλιο και τα αστεία κατείχαν κεντρικό ρόλο.

Η αλιευτική θεωρία (Γαλλία)

Μια άλλη εξήγηση προέρχεται από τη γαλλική παράδοση "Poisson d’Avril" (Το ψάρι του Απριλίου). Τον Απρίλιο, η αλίευση γίνεται πιο δύσκολη, και οι ψαράδες συνήθιζαν να υπερβάλλουν για την ψαριά τους. Αυτή η συνήθεια μετατράπηκε σε έθιμο, όπου τα παιδιά κολλούν χάρτινα ψάρια στις πλάτες ανυποψίαστων φίλων τους.

Η Πρωταπριλιά στον κόσμο

  • Ελλάδα: Οι φάρσες θεωρούνται γούρι – πιστεύεται ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει κάποιον θα έχει τύχη όλη τη χρονιά.
  • Γαλλία: Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα ψάρια και τα κολλούν στις πλάτες των φίλων τους.
  • Αγγλία & ΗΠΑ: Οι φάρσες πρέπει να γίνονται πριν το μεσημέρι. Αν συμβούν αργότερα, θεωρούνται κακή τύχη.

Η Πρωταπριλιά, λοιπόν, είναι μια μέρα γεμάτη χιούμορ, ελαφρότητα και παράδοση. Εσύ, έκανες φάρσα σήμερα ή μήπως την πάτησες;

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις