Το Περντασντεφόγκου είναι ξεχωριστό με την έννοια ότι ο αριθμός των αιωνόβιων σε ένα χωριό, ή ακόμα και πόλη με το μέγεθός της, είναι 16 φορές μεγαλύτερος από τον εθνικό μέσο όρο
Η Σαρδηνία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πέντε περιοχές του κόσμου με υψηλά ποσοστά ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Υπάρχουν 534 άτομα στη Σαρδηνία που είναι 100 ετών ή μεγαλύτερα από 100. Υπάρχει όμως ένα χωριό που σπάει όλα τα ρεκόρ!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του neakriti.gr, το Περντασντεφόγκου, κρυμμένο ψηλά στα βουνά της νοτιοανατολικής Σαρδηνίας, προσβάσιμο μόνο μέσα από έναν στενό δρόμο, είναι ξεχωριστό με την έννοια ότι ο αριθμός των αιωνόβιων σε ένα χωριό, ή ακόμα και πόλη με το μέγεθός της, είναι 16 φορές μεγαλύτερος από τον εθνικό μέσο όρο.
Από τους 1.765 κατοίκους που έχει συνολικά το Περντασντεφόγκου, οι άνω των 100 φτάνουν τους 10. «Η παρουσία 10 αιωνόβιων επιβεβαιώνει την εξαιρετική μακροζωία των κατοίκων του χωριού και ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», σημειώνει χαρακτηριστικά η Λουίζα Σαλάρις, καθηγήτρια Δημογραφικών στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι.
Ο μακροβιότερος πολίτης μέχρι σήμερα είναι η Κονσολάτα Μέλις, η μεγαλύτερη από τα αδέρφια μιας οικογένειας (της οικογένειας Μέλις που μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες), η οποία πέθανε το 2015 σε ηλικία 108 ετών. Ο πιο υπέργηρος άνθρωπος εν ζωή είναι ο Αντόνιο Μπρούντου, που αυτόν τον μήνα γίνεται 104 ετών.
Σημειώνεται ότι, για τον εορτασμό των 100 χρόνων ενός κατοίκου, συνήθως συγκεντρώνεται ολόκληρο το χωριό, κάτι που ωστόσο εμπόδισε τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία.
Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει την περίπτωση του Περντασντεφόγκου, με εξηγήσεις για τη μακροζωία των κατοίκων που περιλαμβάνουν τον καθαρό αέρα του χωριού, τις δραστηριότητες στη ζωή των πολιτών και τη διατροφή που αποτελείται από πολλά φρέσκα λαχανικά.
Από την πλευρά του ο ιστορικός Τζιάκομο Μαμέλι εξηγεί ότι το “κλειδί” για μακροζωία είναι η αίσθηση μιας κοινότητας. «Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις αλλά όλοι αγαπούμε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πιούτσια Λάι. «Έχω ζήσει εν μέσω πείνας και πολέμου, κατά τη διάρκεια του φασισμού και της δημοκρατίας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είχε το δικαίωμα να ψηφίσει για πρώτη φορά ως γυναίκα στις 2 Ιουνίου του 1946 και έχει συναντήσει 10 Πάπες, αν και γεννήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Βενέδικτου XV, γεγονός που σημαίνει ότι έζησε κατά τη διάρκεια οκτώ παπισμών.
Σημειώνεται ότι το χωριό έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2012, όταν η οικογένεια Μέλις, που αποτελούταν από εννέα αδερφούς και αδερφές, εντάχθηκε στο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως τα μεγαλύτερα - ηλικιακά - αδέρφια εν ζωή στη Γη, με το σύνολο της ηλικίας των μελών της να φτάνει τότε τα 818 χρόνια.