Σήμερα αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως για το ποιοι πρέπει να κριθούν ένοχοι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτια. Η εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Σταματίνα Περιμένη θα συνεχίσει σήμερα την μακροσκελή αγόρευση της καθώς χτες δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει.
Να σημειωθεί ότι από χτες η αίθουσα του δικαστηρίου είναι κατάμεστη από κόσμο και για τον λόγο η δίκη σε δεύτερο βαθμό μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη αίθουσα.
Από την έναρξη της αγόρευσης της η εισαγγελέας επισήμανε πως θεωρεί «κομβικής σημασίας για τη δίκη» το ζήτημα της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης.
Κατά την έναρξη της αγόρευσης της χθες, η εισαγγελέας είπε πως στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής της θα επιχειρήσει να δώσει το νομικό περίγραμμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων κάθε κατηγορίας κατηγορουμένων, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, και των Αυτοδιοικητικών.
Η κυρία Περιμένη έχει αναφερθεί τόσο στην Πυροσβεστική γενικά, όσο και σε κάθε εμπλεκόμενο μέλος του Σώματος, ξεκινώντας από τον επικεφαλής επί του πεδίου και τον πλέον κρίσιμο ρόλο του για τα δεδομένα που μεταφέρει για την εξέλιξη και τους κινδύνους της φωτιάς, όσο και για τους επιτελικούς αξιωματικούς στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στους Αυτοδιοικητικούς, για τους οποίους τόνισε ότι «γνωρίζουν τα σημεία, τις θέσεις, τις διαδρομές αλλά και τον κόσμο, ποιος έχει πρόβλημα, ποιος μπορεί να βοηθήσει». Επίσης τόνισε τον βασικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο που κατά την κυρία Περιμένη ενεργεί με «διαδικασίες που οφείλουν να λειτουργούν και να εξελίσσονται παράλληλα με τον επιχειρησιακό βραχίονα που είναι η Πυροσβεστική».
Η εισαγγελέας ανέφερε πως η ίδια δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι μπορεί να γίνει οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών χωρίς εισήγηση του επικεφαλής του πεδίου. Τόνισε επίσης, ότι καθήκον της Πολιτικής Προστασίας είναι να ζητήσει πληροφόρηση και να αποφασίσει τις κινήσεις της.
Κατά την σημερινή συνεδρίαση η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να ολοκληρώσει το σκεπτικό της για το γενικό πλαίσιο και να εξειδικεύσει την θέση της για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά.
Αυτό το μέρος της αγόρευσης θα «δείξει» και ποιοι εκ των κατηγορουμένων θα πρέπει, κατά την εισαγγελέα, να κηρυχθούν ένοχοι για τους νεκρούς και τους εγκαυματίες της φονικής πυρκαγιάς.