Breaking news

Ζάχαρη Sugar
A

Τελικά ποιος είναι ο υδατάνθρακας που μπορεί να απειλεί την υγεία περισσότερο από τη ζάχαρη; Ο Δρ. Έρικ Μπεργκ, γνωστός για την έρευνά του στην κέτωση και τη διαλείπουσα νηστεία, προειδοποιεί ότι η μαλτοδεξτρίνη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολύ περισσότερο από τη ζάχαρη.

Πώς η μαλτοδεξτρίνη επηρεάζει τον οργανισμό

Ο Δρ. Μπεργκ αναφέρει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της μαλτοδεξτρίνης κυμαίνεται από 116 έως 136, ξεπερνώντας κατά πολύ τη ζάχαρη (που έχει δείκτη περίπου 65) και τη γλυκόζη (με δείκτη 100). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης, απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά, η μαλτοδεξτρίνη απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό, οδηγώντας σε απότομες αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές, αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και παχυσαρκία.

Πού βρίσκεται η μαλτοδεξτρίνη;

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής, της γεύσης και της διάρκειας ζωής των προϊόντων.

Μπορεί να τη συναντήσουμε σε τρόφιμα όπως:

  • Αρτοσκευάσματα: κρουασάν, κράκερ, μπάρες δημητριακών
  • Δημητριακά πρωινού
  • Αναψυκτικά και γλυκά
  • Σάλτσες και έτοιμα γεύματα
  • Υποκατάστατα κρέατος και αθλητικά ποτά
  • Τεχνητά γλυκαντικά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς ζάχαρη", καθώς πολλές φορές περιέχουν μαλτοδεξτρίνη, η οποία έχει αντίστοιχη ή και ισχυρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις