Breaking news

zelensky
A

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να καταλάβει ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο ήταν «τρόμος σε άνευ προηγουμένου επίπεδο» και κάλεσε ξανά το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

Σύμφωνα με το CNN  οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον «καταλάβει» τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia στην Ουκρανία. Νωρίτερα, στις εγκαταστάσεις ξέσπασε φωτιά, σύμφωνα με τις ουκρανικές πυρηνικές αρχές.

Η φωτιά είχε προκαλέσει φόβους για ατύχημα. «Τα ρωσικά τανκς γνώριζαν ότι πυροβολούσαν με απευθείας πυρά στον σταθμό», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι έκανε παραλληλισμούς με την καταστροφή του 1986 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε από τους αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια έχει επηρεαστεί από τους βομβαρδισμούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) νωρίτερα ζήτησε να σταματήσουν οι μάχες γύρω από τις εγκαταστάσεις, αλλά ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο παρασκήνιο ήταν φυσιολογικά και η φωτιά δεν επηρέασε «βασικό» εξοπλισμό.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι «χρειάζεται άμεσο κλείσιμο των ουρανών πάνω από την Ουκρανία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατευμάτων για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θέσει τις αμερικανικές δυνάμεις σε άμεση μάχη με τη Ρωσία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις