Breaking news

macronputin
A

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κλήσης διάρκειας 90 λεπτών που ξεκίνησε από τον Πούτιν, δήλωσε σε δημοσιογράφους πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων σε ενημέρωση την Πέμπτη.

Δηλώσεις μεταξύ Μακρόν και Πούτιν

«Αυτή η συνομιλία είναι δυστυχώς μια αφορμή για να ακούσουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και θα προχωρήσει μέχρι το τέλος», σύμφωνα με την πηγή των Ηλυσίων.

«[Η κλήση] επέτρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιστρέψει στις διαφωνίες που έχουμε με τη Ρωσία, να ζητήσει τη διπλωματική εναλλακτική λύση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, να πει την αλήθεια στον Πρόεδρο Πούτιν για τον τρόπο που βλέπουμε τον πόλεμο του στην Ουκρανία αλλά και συνέπειες θα έχει για τη Ρωσία μακροπρόθεσμα», συνέχισε η πηγή.

Ο Πούτιν και ο Μακρόν είχαν «μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ένα ρεπορτάζ του Κρεμλίνου από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν δύσκολη, με τον Πούτιν να ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία είχε πραγματοποιήσει «επταετή δολιοφθορά» των συμφωνιών του Μινσκ, μια ειρηνευτική διαδικασία που οριστικά τερματίστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση, στην πρόσφατη αναγνώριση δύο αυτονομιστικών δημοκρατιών στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, σύμφωνα με τους Ρώσους και τους Γάλλους. Η έκθεση του RIA προσέθεσε ότι ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι εάν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αργούν, τότε η Μόσχα θα έχει νέες απαιτήσεις από το Κίεβο και ότι τα καθήκοντα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» - ο ευφημισμός της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία - θα εκτελεστούν, σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με την πηγή των Ηλυσίων, ο Πούτιν αρνήθηκε επίσης ότι βομβάρδισε το Κίεβο και προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αλλά φταίει η Ουκρανία.

Σε απάντηση, ο Μακρόν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι κάνει ένα τεράστιο λάθος, σύμφωνα με την πηγή. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας για εξουδετέρωση και αφοπλισμό της Ουκρανίας είναι απαράδεκτες και ότι η ευθύνη αυτής της σύγκρουσης πέφτει εξ ολοκλήρου στον Πούτιν.

Αλλά ο Μακρόν είπε επίσης ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματία και διάλογο για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας και να συμπεριληφθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ωστόσο, η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει «υπό ρωσικό έλεγχο» και έπρεπε να οργανωθεί από διεθνείς εταίρους, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης από τον Πούτιν να σεβαστεί τον Ουκρανό πρόεδρο, την οικογένειά του, τους συγγενείς, τους κρατικούς αξιωματούχους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του, σύμφωνα με την πηγή. Μετά την κλήση του με τον Πούτιν, ο Μακρόν μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το CNN.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις